AMUNDSEN (2019,NOR) - 7,5/10



Biografski filmovi o poznatim ljudima, ljudima uzbudljivih i zanimljivih života u pravilu su sadržaji s kojima se i ne može previše promašiti. Norvežanin Espen Sandberg i ranije je pokazao da mu takve priče leže i nakon biografskog filma o norveškom borcu protiv nacista Maxa Manusa (Max Manus: Man of War) te nakon filma o poznatom istraživaču Thoru Heyerdahlu (Kon Tiki), koji je dogurao i do nominacije za Oscara, odlučio je snimiti film o još jednom poznatom sunarodnjaku. Svi koji su nekoć išli u osnovnu školu vjerojatno znaju tko je Roald Amundsen i vjerujem da jednog od posljednjih modernih istraživača ne treba posebno predstavljati. Bio je to prvi čovjek koji je stigao na južni pol, no to je samo jedna epizoda iz njegovog bogatog života koju pratimo u ovoj pustolovno - biografskoj drami, koja je ujedno bila i jedan od najskupljih filmova ikada snimljenih u norveškoj produkciji.

Iako "Amundsen" od strane norveške filmske kritike nije dočekan ni približno toplo kao filmovi koje je Sandberg ranije snimio skupa sa stalnim redateljskim partnerom Joachimom Ronningom (zajedno su snimili i posljednji nastavak serijala Pirata s Kariba), vjerujem da će ovaj film biti zanimljiv svima onima koji vole pustolovine. Iako stoje primjedbe da "Amundsen" pomalo podsjeća na "ilustrirani članak Wikipedije" o poznatom istraživaču, pošto se u dva sata ugurao praktički cijeli njegov život, od djetinjstva pa do nestanka u blizini Arktika, film je to koji pokušava i saznati tko je bio taj slavni, neustrašivi istraživač.

Priču o Amundsenu zapravo saznajemo preko prisjećanja njegovog starijeg brata Leona, čovjeka koji je bio jedan od glavnih financijera njegovih avantura i čovjeka s kojim se često svađao i borio pošto ovaj baš i nije svaki put bio oduševljen idejom odlaska u bankrot i selidbom na ulicu kako bi osigurao sredstva za novu opasnu ekspediciju. Amundsen je prikazan kao čovjek koji je u sebi imao konstantnu potrebu za izazovima, pomicanjem granica i novim otkrićima, kao čovjek koji je težio da bude priznat i poštovan te kao čovjek kojeg je strašno pogađalo jer je smatrao da ne dobiva poštovanje koje je mislio da zaslužuje. Iako je njegovoj najpoznatijoj ekspediciji, onoj na južni pol, posvećen tek manji dio filma, spoznaja da ga je svjetska, posebno britanska znanstvena zajednica prvenstveno doživljavala kao čovjeka zbog kojeg je poginuo njihov istraživač Robert Scott tijekom "utrke" na južni pol, osobito ga je smetala i pogađala. Vidimo koliko je bio ogorčen jer mu nisu željeli odati počast jer je ekspediciju pripremio savršeno i što su se svi članovi njegovog tima kući vratili živi i zdravi.

Definitivno lik Amundsena nije prikazan u stilu standardnih filmova o narodnim junacima, već je on prikazan kao čovjek koji je morao donositi teške odluke. Bio je on i više nego svjestan da vlastiti život žrtvuje za slavu i velika otkrića, a vidjet ćemo da je za sve to bio spreman žrtvovati i tuđe živote. Mora u takvim ljudima biti određena doza egoizma i narcisoidnosti jer bez tih karakteristika ne bi uspjeli postići ono što jesu. Tako da se za "Amundsena" može reći da je i kompleksna priča, u kojoj se pokušalo barem mal zagrebati ispod površine, a ne samo u stilu slikovnice prikazivati pustolovine slavnog istraživača. Ulogu Amundsena sasvim korektno je odglumio poznati norveški glumac Pal Sverre Hagen (glumio i Heyerdahla u Kon-Tiki, a sjećamo ga se kao i glavnog negativca u genijalnom "Kraftidioten"). Treba spomenuti i ekipu za maske i šminku koja je Hagena fizički uspjela doslovno pretvoriti u Amundsena i sličnost između njega i istraživača u kasnijoj životnoj fazi je frapantna. 

Primjedbe