DIRTY GOD (2019,GBR) - 7,5/10



Možemo mi pričati što god hoćemo, ali fizički izgled puno znači i onaj koji fizički izgleda privlačnije ima i veće šanse da će uspjeti. Gruba je to istina i možemo mi trubiti da je to samo površno gledanje, no to je žalosna činjenica, ali je ipak činjenica. Kako je živjeti u površnom svijetu u kojem je na osobitoj cijeni ljepota, a ti se definitivno ne uklapaš u takav standard, na svojoj je koži osjetila glavna junakinja ove prilično šokantne drame snimljene u nizozemsko - britansko - irskoj koprodukciji Jade Nugent, odnosno mlada britanska glumica Vicky Knight, koja ju je odglumila. I dok je njezin fikcionalni lik mlada žena koja upravo izlazi iz bolnice nakon što ju je bivši muž zalio kiselinom i spalio joj lice, tijelo i ruke, i sama Knight susrela se sa sličnom tužnom sudbinom. 

Dok je imala osam godina, izgorjeo je stan u kojem je živjela te su joj lice i tijelo nastadali i već kao dijete ostala je prepuna ožiljaka. S obzirom da smo već utvrdili da živimo u okrutnom svijetu u kojem se cijeni isključivo ljepota, dok se na one s fizičkim manama, ožiljcima, opeklinama, amputacijama i sličnim deformacijama nerijetko gleda kao na čudovišta, jasno da ni malenoj Vicky nije bilo nimalo lako. U školi su je ostali klinci maltretirali i nazivali čudovištem, no to je nije spriječilo ne samo da završi studij Zdravstvene i socijalne skrbi, već i da bude proglašena studenticom godine. Počela se ubrzo ona baviti i humanitarnim radom te je osnovala organizaciju koja pomaže osobama koje su imala slična iskustvo te joj je cilj pokušati tim ljudima povratiti samopouzdanje.

Samopouzdanja definitivno nedostaje i njezinoj Jade, no to i ne čudi jer već prvi susret s njom mora izazvati potpuni šok. Djevojka od dvadeset i kusur godina praktički nema polovicu lica, odnosno ono je izbrazdano ožiljcima i opeklinama, a takva su joj i cijela prsa te obje ruke. Ni ne čudi da je prirodna reakcija njene dvogodišnje kćeri Rae kad je prvi put vidi po izlasku iz bolnice, plač i bijeg u bakino naručje, a mlada partijanerica kojoj je do tada u životu jedini bio njen fizički izgled i privlačnost, sada će se naći u potpuno novoj situaciji. Dok su joj ranije tipovi očito sami prilazili, sada svi samo što ne okreću glavu kad je vide. Jasno da se nije lako snaći u takvim novim okolnostima jer uz nju je ostao tek uzak krug prijatelja i njezina majka, i sama šminkerica i vlasnica salona za uljepšavanje ili tako nešto. Nakon što shvati da će oporavak biti daleko dugotrajniji no što je pretpostavljala, Jade će se pokušati podvrgnuti plastičnoj operaciji, ali ona će u Velikoj Britaniji koštati puno, puno previše za nju. Ipak, saznat će da u Maroku postoji klinika koja izvodi plastične operacije po sumnjivo niskoj cijeni te će se Jade zaposliti u call-centru kako bi skupila nekih tri tisuće funti za rekonstrukciju lica. 


Djeluje pomalo ova stilizirana, ali i više nego naturalistička drama kao pravi udarac u lice, kao šok koji ne pušta od prvog trenutka kad upoznamo ovu nesretnu djevojku pa do samog kraja. Iako stoji da je priča ovdje dosta tanka i posve je očito da je sve u "Dirty Godu" fokusirano na Jade, njenu osobnost i pokušaje ponovne izgradnje života, definitivno je to film koji drži pažnju. Jasno da gotovo sve zasluge za to pripadaju upravo Knight, a iako je očito da ova djevojka nema puno glumačkog iskustva, i više nego uspješno je sve svoje traume i sve ono što je sama zasigurno proživljavala i osjećala prenijela na svoj lik. Jednako koliko je lik Jade fikcionalan, toliko je zahvaljujući Knight stvaran, a iako možda ona karakterno i nije lik s kojim bismo se družili u stvarnom životu, ona je podjednako osjetljiva i čvrsta, sramežljiva, ali ćemo vidjeti da se ne srami vlastite seksualnosti. Podjednako koliko je "Dirty God" izvrsna i precizna karakterna studija, toliko je i šokantan i stvaran prikaz života današnje instragam generacije, koja je taj kult opsjednutosti ljepotom i apsolutne površnosti i ispraznosti podignula na novi nivo. Iako je scenaristica i redateljica Sacha Polak po nacionalnosti Nizozemka i ovo joj je prvi film na engleskom jeziku, imam osjećaj da je sjajno pogodila i duh vremena te da je fino uhvatila i obrise modernog Londona, a Europska filmska akademija uvrstila je "Dirty God" i među 50 kandidata za europski film godine.




Primjedbe