DOLPHIN MAN: THE STORY OF JACQUES MAYOL (2017,GRČ-FRA) - 8/10



Možda ne bi bilo savršeno precizno za dokumentarac o vjerojatno najpoznatijem roniocu na dah Jacquesu Mayolu reći da je to jedna od onih tipičnih, inspirativnih životnih priča, no definitivno je to bio čovjek koji je zaslužio jedan ovakav spomenik za sva vremena. Doduše, filmski spomenik Mayolu je koncem 80-ih podigao i proslavljeni francuski filmaš Luc Besson, kojem je Mayolov život poslužio kao inspiracija za njegov ponajbolji film "Veliko plaventilo", No, bio je "The Big Blue" posve fikcionalizirana priča koja sa stvarnim Mayolovim životom i nije imala previše veze, a sam ronioc nikada nije osobito volio Bessonov film. Jedan od razloga, saznajemo u ovom dokumentarcu koji potpisuje Grk Lefteris Charitos, je i u tome što se Mayol nadao kako će on u Bessonovom filmu glumiti samog sebe, bez obzira što je u tom trenutku imao dobrih šezdeset godina. Kao što znamo, Mayola je tada utjelovio francusko - američki glumac Jean - Marc Barr (koji se potom i zagubio, sva sreća pa ga je pod svoje uzeo Lars von Trier u čijih je dosta filmova glumio, a u njegovoj "Europi" odigrao je Barr i glavnu ulogu), koji je i tridesetak godina kasnije dobio priliku utjeloviti Mayola.

Ovaj puta, doduše, kao narator koji nas kroz film vodi čitajući zapise ovog čovjeka koji je pomicao granice i koji se gotovo pa stopio s morem i prirodom. Pratimo ovdje Mayolov život i kroz arhivske snimke i kroz razgovore s ljudima s kojima je on tijekom života surađivao (preminuo je u 75. godini na Siciliji u prosincu 2011. godine) i s kojima je bio blizak. No, riječ blizak u Mayolovom rječniku imala je nešto drukčije značenje nego za prosječnog čovjeka pošto je pravu i istinsku bliskost uspio on ostvariti tek s morem. I delfinima, koje je proučavao i uz koje je počeo osvajati dubine i rušiti rekorde. Bio je Mayol prvi čovjek koji se roneći na dah spustio ispod stotinu metara, a bilo je to kad je već bio na pragu pedesete godine života. Pratimo tako u ovom sjajno snimljenom dokumentarcu njegovu priču i životni put od Mediterana do Japana i preko Indije do Bahama te upoznajemo njegove najbliže prijatelje i obitelj, među kojima i njegovu djecu. Kasniji šampioni u ronjenju na dah pričaju o Mayolovoj važnosti i njegovoj ulozi za sve njih te koliko im je on značio, no kako to obično biva, nudi ova dokumentarna priča podjednako fascinacije i tragedije.

Kao i mnogi slični avanturisti i ljudi koji su pomicali granice, ovaj puta ljudskog tijela i uma, vidimo koliko je on zapravo bio usamljen. Njegova misija bila je ne samo rušenje rekorda, već se on trudio otkriti dublju povezanost između čovjeka i mora, a sjajno je prikazana i očita kontradiktorna i kontroverzna ličnost ovog iznimno zanimljivog čovjeka. I inače su filmovi u kojima imamo priliku gledati te svijetove morskih dubina, taj misteriozni mrak koji se nekako nalazi i izvan ljudskog poimanja stvarnosti, fascinantni, a istovremeno i umirujući i pomalo nelagodni, a ovdje uz sve to imamo čovjeka koji nam je svima želio pokazati da te dubine nisu nešto toliko strašno i da ih se ne treba bojati. 

Primjedbe