EXTREME JOB (2019,KOR) - 6,5/10



Često smo u filmovima na djelu imali priliku vidjeti najnesposobnije moguće policajce, ekipu koja kriminalce nije uspjela uhvatiti ni kad bi im se ovi nalazili pred nosom. Ipak, društvo iz ove korejske akcijske komedije, koju je po scenariju debitanta Se-Young Baea snimio ipak iskusniji Byeong-heon Lee, vjerojatno je po pitanju nesposobnosti uspjela srušiti sve rekorde. Već u uvodnim scenama vidimo kako peteročlani tim predvođen iskusnim detektivom Goom, vrijednim, ali potpuno nesposobnim policajcem, svojom traljavošću ugrozi veliku operaciju lova na najveću kriminalnu organizaciju u Koreji. Ipak, zapovjednik policije odluči im pružiti još jednu šansu i njihov je zadatak pratiti i nadzirati podjednako opasnu kriminalnu organizaciju. Ta je banda svoje sjedište pronašla u zgradi koja se nalazi odmah preko puta restorana s piletinom, gdje su ovi detektivi iz odjela za narkotike stvorili svoju bazu. Kako restoranu ide dosta loše i osim njih unutra gotovo nikada nema nikoga od gostiju, vlasnik restorana ponudi im da uzmu restaču najam .

Ova smušena ekipa doista to i učini, zapovjednik tima čak cijeli svoj penzioni fond utuče u uređenje restorana, a pomalo nevjerojatna situacija se dogodi kada gosti nenadano ondje počnu dolaziti. Kako ne bi izdali svoj paravan, ovi policajci krenu s pripremanjem pohanaca od piletina, a ispostavi se da je jedan od njih pravi majstor kuhinje i da ima posebnu recepturu. Vrlo brzo ovaj restoran će se tako pretvoriti u hit-destinaciju u gradu, zalogajnica u koju će uskoro svi početi dolaziti, tako da će se ispostaviti da se ovi murjaci puno bolje snalaze u restoranskim, nego u istražiteljskim vodama. Jasno da će se situacija vrlo brzo zakomplicirati jer će uspjeh ovog malenog restorana privući pažnju i investitora, a među njima će biti upravo i članovi bande koju nadziru te će oni investirati novac u njihovu franšizu i lanci restorana s pohanom piletinom počet će se otvarati po cijeloj Koreji.

Bio je ovaj simpatičan filmić ogroman hit u korejskim kinima i na budžet od nekih šest milijuna dolara, samo u Koreji je zaradio više od 80, dok je sveukupno u svijetu zgrnuo čak 120 milijuna. Do svibnja 2019. godine postao je "Extreme Job" drugi najgledaniji korejski film u tamošnjim kinima u povijesti s više od 16 milijuna prodanih karata (povijesni spektakl "Admiral" iz 2014. i dalje je najgledaniji s gotovo 18 milijuna prodanih ulaznica). I to uopće ne čudi jer je "Extreme Job" duhovita, zabavna i nepretenciozna akcijska komedijica koju, doduše, neću predugo pamtiti, no nije to bilo uopće loše. 

Primjedbe