GIANT LITTLE ONES (2018,KAN) - 7/10



Franky Winter (Josh Wiggins) i Ballas Kohl (Darren Mann) najbolji su prijatelji od djetinjstva. Obojica su iznimno popularni u srednjoj školi, zvijezde su plivačke reprezentacije škole i imaju dobru prođu kod djevojaka. Nerazdvojan je to dvojac sve do proslave 17. Frankyjevog rođendana kad nakon pijane večeri završe zajedno u krevetu. Iako je homo - susret pokušao inicirati Ballas, on će svog prijatelja sljedeći dan u školi optužiti da ga je pokušao zaskočiti u krevetu, unatoč tome što je situacija bila obratna. Vrlo brzo Franky će postati društveni otpadnik, svi će mu okrenuti leđa, misleći da je on homoseksualac, a zbunjeni klinac počet će se osjećati potpuno odbačeno i nesigurno, tim više jer je i njegov stari (Kyle MacLachlan) ostavio njegovu mamu (Maria Bello) jer je u kasnijoj fazi života otkrio da ga privlače muškarci.

Tako će se i mlađahni Frenky uplašiti da je od ćaće pokupio nekakav gay - gen, počet će se povlačiti u sebe, no vrlo brzo će shvatiti tko su mu zapravo pravi prijatelji i da se pravim prijateljima ne mora opravdavati što je i tko je. Iako u ovom slučaju ovaj mladić uopće i nije gay, već ga privlače djevojke. No, kako to nekome objasniti kad je određena predrasuda i percepcija o njemu već stvorena u cijeloj školi, a lako je za pretpostaviti da baš i nije ugodno u školi biti onaj koji je označen kao homoseksualac i takav u pravilu postaje crvena krpa za sve. Ipak, kako je ova kanadska drama, koju je napisao i režirao iskusni Kanađanin Keith Behrman prvenstveno tipična coming - of - age priča, tako će i Franky shvatiti da ono što te ne ubije, doista i ojača pa će ga cijela situacija pretvoriti u slobodniju, hrabriju i sigurniju osobu. U osobu sa stavom i vlastitim ja, a ne tipičnim tinejdžerom iz gomile koji će za predvodnikom krda skočiti s planine samo zato što i ostali tako nešto rade.

Kompletna ta situacija će ga osloboditi (i to ne u onom izlazećem iz ormara smislu), učinit će da se ne trudi biti ono što nije samo kako bi se svidio drugima ili im udovoljio, već će mu dati priliku da bude ono što jest. U svakom slučaju "Giant Little Ones" je kompleksna priča o odrastanju i problemima koji mogu doći u toj fazi života kad se ljudi još nisu do kraja razvili kao osobe i izgradili vlastiti identitete i kad odobravanje društva jako godi, a odbacivanje može dovesti do trauma koje će se osjećati tijekom cijelog života. Izbjegava Behrmanova drama upadanje u klasične klišeje kad su slični filmovi u pitanju iako imamo tu i jednu klinku koja je već sigurna za sebe da je transrodna osoba, a imamo i drugu klinku (koja je usput i Ballasova sestra), koju su svi odbacili i proglasili kurvom pošto je, zamisli ti to, ranije imala seksualni odnos s nekim tipom. Premijerno je ovaj film prikazan na Toronto film festivalu u rujnu 2018. godine, gdje je bio i kandidat za najbolji kanadski film festivala, a potom je prikazan i na još mnogim svjetskim festivalima prije no što je krenuo u sjevernoameričku kino distribuciju. 

Primjedbe