HANG 'EM HIGH (1969,SAD) - 7,5/10



Jedna od najvećih ikona američkog filma, Clint Eastwood proslavio se sredinom 60-ih godina glumeći u westernima snimljenim u talijanskoj produkciji. Nakon što je desetak godina igrao epizodne uloge u ne pretjerano uspješnim filmskim i televizijskim američkim produkcijama, početkom 60-ih Eastwood je dobio priliku u kaubojskoj seriji "Rawhide", koja se snimala od 1959. pa sve do 1965. godine. Prve glavne uloge u filmu Eastwood je ostvario u legendarnim westernima Sergija Leonea "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao" te si je ulogama šutljivog revolveraša Monca, odnosno Blondieja kupio jednokratnu ulaznicu za Hollywood, koju obilato koristi već više od pola stoljeća. Prva glavna uloga u jednom filmu snimljenom u američkoj produkciji bila je uloga u filmu "Hang 'Em High", revizionističkom westernu koji je režirao njegov stari znanac Ted Post. Upravo je Post režirao desetke epizoda serije "Rawhide", a Eastwood se i ovdje predstavio u sličnoj ulozi šutljivog revolveraša u kojoj smo ga upoznali kod Sergija Leonea.

No, dok je Clint u "Dobar, zao, loš" bio onaj koji je s vješala spašavao svog povremenog partnera, a povremenog rivala Tuca (legendarni Eli Wallach), u ovom će filmu Eastwood završiti na vješalima. Ipak, u posljednjih pedeset i više godina uspjeli smo saznati da je Eastwood prilično žilavo stvorenje i da ga se ne može baš samo tako ubiti. Prevario je on smrt na stotine načina (sad si baš malo razmišljam, postoji li uopće film u kojem je netko uspio ubiti Clinta, a da to nije bila starost?) u svojoj filmskoj karijeri, a na samom početku ovog zapravo posve dobrog westerna, uspjet će Eastwood preživjeti vješanje. Clinta ovdje zapravo upoznajemo kao goniča stoke Jeda Coopera, kojeg će na teritoriju Oklahome 1889. godine presresti devet tipova i optužiti ga da je stoku ukrao. Sama činjenica da Cooper kod sebe ima stoku za koju ovi tvrde da je ukradena, bit će dovoljna da ga se osudi na vješanje. I završit će stari Clint na vješalima, a nakon što se rulja razišla misleći da je nesretnik izdahnuo s omčom oko vrata, pojavit će se šerif Dave Bliss (Ben Johnson) i spasit će mu život.

Cooper odluči prijaviti što mu se dogodilo i savezni sudac Adam Fenton (Pat Hingle) oslobodi ga optužbi, a strahujući da bi ovaj mogao krenuti u osvetnički pohod, dodijeli mu značku šerifa i zapovijedi da tipove koji su ga pokušali objesiti, ne smije ubiti, već ih mora žive dovesti na suđenje. Krenut će tako Clint u potragu za ekipom koja ga je pokušala objesiti, no ubrzo ćemo spoznati da je novopečeni šerif Cooper jedan od onih strogih, ali pravednih tipova. Spoznat ćemo i da je sudac Fenton jedan od onih tipova koji zakone shvaćaju prilično paušalno i jedan od onih koji praktički sve optužene koji mu dopadnu sudnice šalje na vješala. Bilo da je riječ o konjokradici, lopovu, ubojici, silovatelju ili kome drugome, kod suca Fentona kao da ne postoji niti jedna sankcija osim vješala. A kada dođe dan vješanja, vidimo i zašto je tome tako. Svjetina se sjati u njegov maleni gradić kako bi uživala u tom prekrasnom prizoru, baš kao što se svjetina danas sjati na proslavu dana općine kad nastupa Lidija Bačić.

Zanimljivo je kako je scenarist ovog filma bio i Eastwoodov tadašnji menadžer Leonard Freeman, a iako su producenti inzistirali da film režiraju neki iskusni redatelji poput Roberta Aldricha ili Johna Sturgessa, Eastwood je bio izričit u želji da film režira njegov stari prijatelj Post. I posve je očigledno da je Eastwood, koji je u međuvremenu postao velika zvijezda (honorar za ovaj film bio mu je tada prilično lijepih 400 tisuća dolara), dosta utjecao i na vizualni stil filma jer je Postu sugerirao da bi se režijski trebao ugledati na Leonea. Tako da "Hang 'Em High" izgleda pomalo kao križanac spaghetti - westerna i tipičnog američkog westerna iz pedesetih, u kojem se problematizira tematika zakona, prava i pravde. I to na pomalo drukčiji način od onoga koji se do tada mogao vidjeti u sličnim američkim westernima. Također, epizodne uloge odigrala su dva glumca koji su tada bili u Eastwoodovoj situaciji desetak godina ranije, još neetablirani mladi glumci koji su se probijali i tražili svoju zvijezdu pod holivudskim nebom, Bruce Dern i Dennis Hopper, glumci koji su kasnije uspjeli ostvariti zbilja uspješne karijere.  

Primjedbe