IT CHAPTER TWO (2019,SAD) - 5/10



Dvadeset i sedam godina čekanja da se klaunoliko Zlo opet pojavi u fikcionalnom gradiću Derryju u američkoj saveznoj državi Maine skratilo se na dvije godine otkako je snimljen prvi nastavak horora po čuvenoj knjizi Stephena Kinga, a ja se najtoplije nadam da smo s ovim klaunom završili jednom za svagda. Ne treba uopće sumnjati da će drugi nastavak "Ita" po uzoru na prvi koji je zaradio 700 milijuna dolara, poharati kino blagajne i da će ostati zabilježen kao jedan od najprofitabilnijih horora (i više nego pristojan budžet od cca 80 milijuna dolara kad se dodaju i troškovi marketinga), no riječ je o još jednom posve generičkom hororu koji će se pamtiti samo po tome što traje zaista predugih 165 minuta. I nema se tu što prigovoriti ni efektima, koji su na očekivanoj razini s obzirom na takvu raskošnu holivudsku produkciju, kao ni zbilja iznimno dobroj glumačkoj ekipi, no niti nova verzija ekranizacije priče o vjerojatno najjezivijem klaunu nije se uspjela pomaknuti od mini - serije koju smo imali priliku gledati prije tridesetak godina.

Stoji da sada ima više krvi, da djeluje sve to puno modernije, no jebem ti ja takav horor u kojem sva jeza i sav užas počivaju na tzv. Jump Scareovima, odnosno situacijama kad se svakih pet ili deset minuta iznebuha pojavi neka spodoba koja bi te trebala uplašiti. I to možda pali prvi ili drugi put, no treći, peti, osamnaesti put već se potpuno navikneš na takve situacije tako da su mi ti Jump Scareovi češće djelovali smiješno, nego strašno i jezivo. Posebno me razočaralo što izvjesni Gary Dauberman, koji je po Kingovoj knjizi pisao scenarij, u nepuna tri sata uopće nije uspio izgraditi likove te mi je bilo potpuno svejedno koji će od sedam sada odraslih prijatelja preživjeti, a koji će završiti u Pennywiseovom zubalu. Ni izvjesni Andy Muschietti, koji redateljski potpisuje "Ono drugo poglavlje" nije se potrudio unijeti malo inventivnosti da to ne djeluje kao još jedan generički, štancerski horor.

Jasno, osnovni zadatak koji je stavljen pred scenarističko - redateljski dvojac će se ostvariti i "It" će ponovno protutnjati kino blagajnama, no za mene je ovo film čak i ispod skromnih očekivanja. O priči vjerojatno ne trebam trošiti puno tinte, s obzirom da su mnogi gledali ili staru verziju ili prvi nastavak ovog serijala i svi vjerojatno pretpostavljaju da je društvo koje smo ostavili kao klince od 12, 13 ili 14 godina, sada odraslo. Kako je od fatalnog događaja iz 1989. godine, kada je društvance koje čine Bev (Jessica Chastain), Bill (James McAvoy), Richie (Bill Hader), Mike (Isiah Mustapha), Ben (Jay Ryan), Eddie (James Ransone) i Stan (Andy Bean), prošlo punih 27 godina, sada su to ljudi u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama, koji su na traume iz djetinjstva i obračun sa zlim klaunom Pennywseom već zaboravili. Mislili su oni da su jednom za svagda pobijedili zlo i raspršili se po cijeloj Americi, no avaj, zlo se vratilo.

Cijelu je družinu o tome obavijestio jedini preostali član koji je ostao živjeti u Derryju, Mike, koji je svoj život posvetio izučavajući zlo i pripremajući se za konačni obračun. Kad se Ono i vratilo, cijelo društvance vratilo se natrag u svoj rodni gradić, gdje će se nastaviti započeto prije 27 godina. Jedan od razloga zašto je film razvučen na pomalo užasavajućih 165 minuta je što su autori odlučili snimiti film u kojem imamo čak šest glavnih jednakopravnih likova pa se svakome od njih moralo dodijeliti jednako tolko vremena. I dok u knjigama slične situacije mogu proći, film je ipak posve drukčiji medij i dok su se ispričale priče o svakom od naših junaka pojedinačno i dok smo utvrdili gradivo o njihovim najvećim strahovima, već su skoro prošle dvije trećine filma, no to čak i nije najgori dio pošto imamo finale koje je gotovo pa potpuno identično prvom filmu. 

Imamo tu zatim i za priču potpuno nepotrebnu epizodu s također odraslim Bowersom, psihopatom koji je i u djetinjstvu terorizirao naš "Klub gubitnika", a sada će čovjek koji ne odustaje od prepoznatljive fudbalerke pobjeći iz ludare samo kako bi ih ponovno mogao maltretirati. Čak su simpatične bile epizode u kojima su se nakratko pojavili sam Stephen King kao prodavač u staretinarnici u kojoj će Bill pronaći svoj stari bicikl ili poznati američki filmaš Peter Bogdanovich kao redatelj filma koji se snima po Billovoj knjizi, no nekako imam dojam da 95 posto kino publike uopće i nije skužilo štos pošto sumnjam da današnjim mladim generacijama, koje su masovno pohrlile na ovaj hororac, išta znači King, a kamoli Bogdanovich. U manjoj ulozi pojavljuje se i talentirani mladi kanadski scenarist, redatelj i glumac Xavier Dolan, a upravo će on i biti prva žrtva najokrutnijeg filmskog klauna. Na kraju, tek kvalitetna glumačka postava i komičarski gen Billa Hadera kao Richieja, koji je cijelu tu zloguku situaciju povremeno razbijao humorom, uspjeli su spasiti ovu pretencioznost od potpunog posrnuća.

Primjedbe