MENS VI LEVER (2017,DAN) - 7/10



Još jedna prava, realistična drama stiže nam iz Danske, a braća Mehdi i Milad Avaz snimili su jednu od onih priča u kojoj na početku upoznajemo više naizgled nepovezanih likova, čije će se priče ubrzo spojiti i ispreplesti. Slični koncepti bili su uspješni u više navrata i sjećamo se slično koncipiranih filmova koje su snimali i Altman (Kratki rezovi), Innaritu (21 gram, Pasja ljubav, Babel) ili Paul Thomas Anderson (Magnolia) i koji su bili, malo je reći, senzacionalni. Imao je "Mens vi lever" ili "Dok živimo" i četiri nominacije za danski fim godine, među kojima i onu za najbolji danski film godine, dok je nagradu za najbolju sporednu glumicu osvojila sve bolja Julie Christiansen. Već smo nekako navikli da nam iz Danske stižu dobri, pametni i mudro osmišljeni filmovi, a i ovaj svakako spada u tu kategoriju.

Živote praktički svih likova u ovom filmu obilježila je prometna nesreća koju ćemo vidjeti u uvodnoj sceni. Iako je od nje prošlo već dobrih pet godina ta je tragedija i dalje duboko urezana u postojanje svih likova i nitko se od nje još nije uspio oporaviti i preboliti je. Nakon nekog vremena shvatit ćemo i da se priča zbiva u dva vremenska razdoblja, uoči i nakon prometne nesreće, a sve će se promijeniti kada se Kristian nakon pet godina zbog nove tragedije odluči vratiti kući. On je u međuvremenu uspio stvoriti i novi život, snaći se, pokušao krenuti ispočetka, no jasno da će povratak kući i u gradić u kojem je odrastao, morati podsjetiti na događaje otprije i otvoriti neke rane.

Tim više jer su te rane i dalje duboke, mnogi se još nisu pomirili s onim što se dogodilo, a zbog duhova prošlosti sa životom normalno ne može nastaviti nitko od onih koji su bili blisko vezani uz osobu koja je stradala u nesreći. "Mens vi lever" jedna je od onih emotivnih i potresnih psiholoških drama, koju su braća podrijetlom iz Irana koja su se skrasila u Danskoj, jako dobro osmislila i sprovela u djelo. I glumci su na razini zadatka, okupili su Avazi ovdje cijelu plejadu vodećih danskih glumaca i glumica mlađe generacije. a cijelu priču su zasnovali na stvarnim događajima i sudbinama stvarnih ljudi. 

Primjedbe