MICHAEL INSIDE (2017,IRS) - 8/10



Osim što je ova krimi drama o 18-godišnjaku koji će spletom okolnosti završiti u zatvoru izabrana za najbolji irski film godine, bio je "Michael Inside" i jedan od 50 kandidata za europski film godine. Bez obzira što nije film scenarista i redatelja Franka Berryja ušao u krug nominiranih, riječ je o više nego dobrom filmu, realističnoj i životnoj krimi drami koju bi bila prava šteta zaobići. Iako nije snimljen ovaj film prema stvarnom životu određene osobe, Berry i njegovi asistenti su tijekom priprema za snimanje dulje vrijeme istraživali kako izgleda život mladih Iraca koji su već kao tinejdžeri završili u zatvoru i kako je to iskustvo kasnije utjecalo na njih. Lako je za pretpostaviti da su mnogi koji su već kao 18-godišnjaci iza rešetaka završili zbog sitnijeg ili nešto ozbiljnijeg kriminala potom ozbiljnije zaglibili, a tih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru poslužilo im je kao svojevrsna škola. Dobar dio tih klinaca kasnije se vratilo kriminalu i ponovno su završili u zatvoru, sada s puno ozbiljnijim i dugotrajnijim zatvorskim kaznama, a zbog povezanosti s lokalnim dilerima iza rešetaka će završiti i 18-godišnji Michael McCrea (mladi irski glumac Dafhyd Flynn, kojem je ovo bila i druga uloga u karijeri nakon debija u prethodnom Barryjevom filmu).

Michael je tinejdžer koji je zbog lošeg ponašanja izbačen iz škole i sada srednjoškolsku diplomu pokušava steći u večernjoj školi pošto je shvatio da bez nje i nema neku budućnost. Ni sadašnjost mu nije blistava pošto s djedom Francisom (Lalor Doddy) živi u socijalnom stanu u Dublinu. Otac mu je u zatvoru, majka mu se predozirala kad je on još bio dijete, a iako baš i nema neke predispozicije za uspjeh, Michael se trudi pronaći pravi put, završiti školu, pronaći posao pa ako bude sreće, kasnije upisati i neku višu školu. No, brat njegovog najboljeg prijatelja je lokalni diler i gangster koji će od Michaela zatražiti da mu pričuva pošiljku kokaina. Kako je riječ o tipu kojem baš i nije pametno reći ne, Michael pristane učiniti mu tu uslugu, no jednog jutra na vrata mu pokuca policija kojoj je netko očito dojavio da se u stanu u kojem živi nalazi droga. S obzirom da je Michael i ranije bio osuđivan jer je jedan od njegovih prijatelj svojedobno ukrao auto, a on se išao provozati s njim, sudac ovaj puta nije imao milosti prema njemu te mu je odrezao tri mjeseca bezuvjetnog zatvora.

Na život u zatvoru u društvu s brojnim ozbiljnim kriminalcima, nasilnicima i perverznjacima čovjeka vjerojatno ne može ništa pripremiti, a Michael ondje vrlo brzo postane laka meta. Ukoliko želi preživjeti zatvor, ovaj povučeni i mirni mladić morat će preko noći očvrsnuti, postati snalažljiv i upotrijebiti svu svoju inteligenciju i sposobnost, no ni ne shvaćajući, ovaj naivni klinac uvalit će se u daleko veće probleme nego što je mogao zamisliti. Pokazao se "Michael Inside" doista kao jedna od onih potresnih, šokantnih i emotivnih priča, tim više jer je čovjeku potpuno jasno da sve ono što gleda iznimno blisko stvarnosti i životu. Sjajno je prikazano svo to beznađe i besperspektivnost tih nižih društvenih slojeva u za nas u Hrvatskoj obećanoj zemlji, Irskoj, a upast će Michael u pravi začarani krug iz kojeg gotovo pa nema izlaza. Jasno da će prvi susret sa zatvorom za njega biti pravi šok, no boravak iza rešetaka neće biti jedini problem s kojim će se ovaj mladić susresti pošto još veće opasnosti vrebaju na slobodi jer jasno da dileri neće samo tako otpisati paket droge koji im je policija pokupila. 

Primjedbe