OLD BOYS (2018,GBR) - 7/10



Za svoj prvi dugometražni film, Velšanin Toby MacDonald odlučio se za adaptaciju poznate priče o Cyranu de Bergeracu, uz Dževada Alihodžića vjerojatno najpoznatijeg nosonje u povijesti. Iako je Cyrano bio stvarna osoba i francuski pisac koji je živio u prvoj polovici 17. stoljeća, danas ga se prvenstveno sjećamo kao lika iz drame Edmonda Rostranda, vještog mačeovaca i pjesnika, časnog čovjeka i zaljubljenika u umjetnost, koji zbog nevjerojatne dužine nosa sumnja u sebe i nema samopouzdanja za pristup lijepoj i mladoj Roxani. Cyrano je uvjeren kako ga njegova fizička ružnoća sprječava u ostvarenju romantičnih snova i uvjeren je da ga nijedna ne može voljeti s takvom kljukom, a kamoli ljepotica poput Roxane. Baš kao i Cyrano, koji će preko mladog i fizički daleko privlačnijeg, ali ne baš elokvetnog i umjetnički nastrojenog Christiana, u kojeg će se Roxane zaljubiti, misleći da joj on šalje prekrasna romantična pisma, fantaziju romanse s djevojkom "iznad svog ranga" na sličan način ostvarit će i glavni junak ove adaptacije, mladić po imenu Amberson.

Amberson je tipični filmski šmokljan, štrkljavi klinac s naočalama, koji je valjda predodređen da ostane djevac do kraja života i koji je učenik u neobičnom internatu potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća. Sportske aktivnosti za njega su noćna mora, posebno neobičan sport koji izgleda kao bizarna kombinacija ragbija i vaterpola, koja se prakticira u obližnjem potoku i tijekom koje Amberson i slični šmokljani ne prolaze dobro, a taj je sport nešto po čemu se njegova škola diči. S druge strane, Amberson je iznimno inteligentan mladić s umjetničkim sklonostima, koji će se poput Cyrana zaljubiti u djevojku za koju je uvjeren da s njim nikada ne bi imala posla. Kad kćer njegovog ekscentričnog učitelja francuskog jezika navrati u školu i zabunom pomisli da je najpoznatiji sportaš škole i tip koji ne zna sklepati proširenu rečenicu Winchester ujedno i pjesnička duša poput nje, ona će se zaljubiti u njega, a Amberson će uskočiti kao posrednik između njih, baš kao Cyrano de Bergerac.

Iako je posve očito da ova priča počiva na svim mogućim stereotipnim situacijama, to u ovom slučaju nije minus pošto se na tim očiglednim klišeima i inzistiralo. Snimio je nagrađivani autor kratkih filmova MacDonald simpatičnu i dopadljivu, na trenutke i duhovitu romantičnu komediju, koja je vrlo pitka i nepretenciozna. Kao posebno dobra odluka pokazalo se što su scenaristi Luke Ponte i Freddy Syborn priču iz donekle razumljivih razloga smjestili u 80-e godine pošto u današnjim vremenima kad svi imamo mobitele i svi najmudriji citati svijeta su nam dostupni, Cyrano i njegove inkarnacije ne bi imale previše posla. 

Primjedbe