SELTSIMEES LAPS (2018,EST) - 7,5/10



Snimljena je ova potresna obiteljska drama u čast stote godišnjice estonske državnosti. Ipak, tu stotu godišnjicu treba shvatiti dosta uvjetno jer nakon što su poslije Oktobarske revolucije Estonija, kao i ostale pribaltičke države, Latvija i Litva, postale samostalne države, nije trebalo proći puno da ih ponovno okupiraju sovjeti pa nacisti pa opet sovjeti. Tek 90-ih godina prošlog stoljeća Estonija je konačno uspjela steći konačnu samostalnost, a pedesetak godina prije toga provela je kao dio Sovjetskog saveza. Upravo su pribaltičke države proživjele užasan teror Staljina nakon II svjetskog rata te je velik broj tamošnjeg stanovništva ubijen, mnogo ih je završilo u sibirskim gulazima, a dobar dio stanovništva raseljen je na razne strane Sovjetskog saveza.

U gulagu će završiti i majka glavne junakinje ovog filma, šestogodišnje "male drugarice" (tako bi glasio prijevod naziva ovog filma) Leelo. Radnja filma smještena je na prijelaz iz 40-ih u 50-e godine prošlog stoljeća, kad se na meti zloglasne Staljinove tajne policije našla i obitelj ove djevojčice. Inspektor NKVD-a, inače nekadašnji prijatelj iz djetinjstva Leeloinog oca, učitelja, koji je u mladosti bio uspješan atletičar, da bi se potom pridružio Crvenoj armiji, upravo se okomio na ovu obitelj jer je očito zavidan na njih. Prije no što je odvedena, majka je Leelo kazala da želi od nje da bude dobro dijete, a šestogodišnje dijete njene je riječi doslovno shvatilo, ne shvaćajući da bi njena dječja iskrenost mogla skupo koštati njenu obitelj. Jer socijalistički preodgoj je u tijeku, svi oni koji nisu na toj valnoj dužini su u opasnosti i mudro je držati jezik za zubima ako ti je život mio i ako ne želiš na koju godinu preodgoja u radni kamp u Sibir.

No, kako djetetu od šest godina objasniti tko je Staljin, što je NKVD i zašto oni odvode ljude? Što su socijalizam i revolucija, šteo je nacionalizam i nešto što se u to vrijeme smatralo subverzivnom aktivnošću i podrivanjem društvenog poretka? Za Leelo tako komunizam i svi ti drugovi i drugarici djeluje kao nešto simpatično, zabavno, ona bi pod svaku cijenu željela biti primljena u pionire, sudjelovati u paradama i sletovima, pjevati borbene pjesme i što se već radilo kad si bio pionir. Kako bi uhvatio njenog oca, koji je sada nastavnik tjelesnog odgoja, inspektor NKVD-a pokušava doći preko djevojčice, nadajući se da će mala nešto izlanuti i tako ni ne znajući oca uvaliti u velike probleme. Snimljen je ovaj film iz perspektive ove djevojčice, a to i ne čudi jer je mala Leelo dok je malo porasla i shvatila što se to događalo, napisala knjigu o svom djetinjstvu i odrastanju. Scenarij za film i režiju potpisuje mlada estonska filmašica Moonika Siimets, kojoj je ovo bilo prvo dugometražno redateljsko ostvarenje i žena je defitinitvno snimila emotivnu, potresnu iskrenu dramu u kojoj nema ni trunčice populizma što bi se na prvu možda dalo naslutiti kad se snimaju ovakvi filmovi povodom raznih godišnjica i obljetnica. "Mala drugarica" savršen je prikaz jednog užasnog vremena i što je za prosječnu estonsku obitelj zapravo značila sovjetska okupacija. 

Primjedbe