TENDER MERCIES (1983,SAD) - 8/10



Legendarni američki glumac Robert Duvall jedinog Oscara (od ukupno sedam nonimacija) uspio je ugrabiti za ulogu zastranjelog country glazbenika Maca Sledga u ovoj glazbenoj drami koju je Bruce Bereford snimio prema scenariju Hortona Footea. Oscara je za originalni scenarij osvojio i Foote, kojem je nakon "Ubiti pticu rugalicu" ovo bio drugi zlatni kipić u vitrini, a iako Duvalla vjerojatno pamtimo po nekim drugim ulogama (ja ga se recimo prvo sjetim po ulozi fiškala Toma Hagena u trilogiji "Kum", pukovnika Billa Kilgorea u "Apokalipsi danas" ili ostarjelog kauboja Gusa u mini - seriji "Usamljena golubica"), i ovo je jedan od filmova u kojima je pokazao sav svoj talent. Maca Sledga odmah na početku filma upoznajemo kao lutalicu i pijanca, koji je sasvim slučajno završio u motelu u sklopu benzinske postaje negdje u ruralnom Texasu. Ne znamo ni tko je on ni kako je ondje završio, no nije teško za pretpostaviti da mu se u životu baš i nije poklopilo.

Motel i benzinsku drži Rosa Lee (Tess Harper koja je bila nominirana za Zlatni globus za ovu ulogu), mlada udovica, koja ondje živi sa sinom. Kako to već obivno biva u tim krajevima, udala se ona sa 16, rodila sa 17, a već sa 18 je postala udovica nakon što joj je muž poginuo u Vijetnamu, a dobrim dijelom zbog usamljenosti pristat će se ona ubrzo udati za Maca iako o njemu ne zna ništa. Uskoro ćemo pak saznati da je Mac nekad bio velika zvijezda country muzike, koji je zbog obiteljskih problema i akutnog alkoholizma potpuno zastranio i uništio odnose sa svim onima koje je poznavao, no susret s ovom udovicom kao da mu je promijenio život. Odlučio se on dovesti u red, riješiti starih navika te u anonimnosti i miru započeti novi život, no obično to baš i ne ide tako lako. Mac kao da je dobio dugu šansu za novi početak kojoj se nikada nije nadao i vjerovao je da zbog svojih pogrešaka i izbora ni ne zaslužuje ništa bolje, a u "Nježnim milosrđima" obrađuju se i teme važnosti ljubavi i obitelji, mogućnosti duhovnog iskupljenja i izliječenja i smatra se ovaj film jednim od onih sa snažnim kršćanskim duhom i porukom.

Upravo snažna Duvallova izvedba je i glavni forte ove nekako umirujuće, staložene glazbene drame za koju je malo nedostajalo da se uopće ne snimi. Prije no što je Footeov scenarij dopao ruku Australcu Beresfordu, odbilo ga je niz američkih redatelja, a Duvall se vrlo brzo zainteresirao za ovu priču jer je želio na iskren i pošten način prikazati stvarnog čovjeka iz tih dijelova Amerike pošto su takvi likovi u brojnim holivudskim filmovima bili svedeni na razinu parodije i sprdnje. Iako je ova priča lokalna i specifična za američki zapad i srednji zapad, jednako toliko je i univerzalna i prepoznatljiva u svim krajevima svijeta. Uz to, Duvall je u kasnijim intervjuima priznao da mu je oduvijek bila želja glumiti country pjevača te je pripremajući se za ulogu mjesece proveo lutajući Texasom, razgovarajući s neznancima kako bi pronašao akcent i ponašanje koji bi odgovarali njegovom liku. Uz to, Duvall se pridružio i nekom lokalnom country bendu s kojim je nastupao i u pauzama snimanja filma, a dobar dio pjesama koje je otpjevao i odsvirao u filmu, Duvall je i sam skladao. 

Primjedbe