THE WEDDING GUEST (2018,GBR) - 7,5/10



Dev Patel proslavio se ulogom u fantastičnom Boyleovom "Milijunašu s ulice" i odonda je ovaj Londončanin podrijetlom iz Indije vjerojatno globalno najpoznatiji glumac podrijetlom iz te zemlje. Kad netko odluči snimati film čija je radnja smještena u Indiju ili mu je neki od važnih likova Indijac, vjerojatno se po defaultu okreće Patelov broj i njegovom agentu šalje scenarij. Isto je vjerojatno učinio i britanski filmaš Michael Winterbottom, koji je podjednako snimao igrane i dokumentarne filmove (pa i filmove koji su svojevrsni crossover ova dva filmska izričaja) i kvaliteta čijih filmova izrazito varira. Snimio je Winterbottom neke dojmljive filmove (prvi na pamet mi tu pada "The Road to Guantanamo" ili sjajni "24 Four Hours Party People", film o glazbenoj sceni Manchestera 80-ih), ali i neke filmove koji su bili izrazito slabi i bilo je teško povjerovati da je to snimio isti čovjek. Pomalo sam se pribojavao da bi i "The Wedding Guest" mogao završiti u toj kategoriji s obzirom da je u trenutku kad sam ga odlučio pogledati na IMDB-u imao mizernih 5.3 (sad je na nešto boljih 5.6), no još jednom se pokazalo da ocjena u najpoznatijoj svjetskoj filmskoj bazi ne mora uvijek biti ključno mjerilo i da se među filmova s relativno niskom ocjenom skrivaju neka djela koja zaslužuju priliku.

Snimio je Winterbottom iznimno uzbudljivi misteriozni triler, čiju je radnju smjestio u Pakistan i Indiju, a upravo je Dev Patel taj uzvanik na svadbu koja se treba održati u nekom pakistanskom gradiću. On je Jay, Britanac podrijetlom iz Indije, Pakistana ili neke druge zemlje iz tog dijela svijeta, koji se zaputio na svatove, no čim on sleti na aerodrom u Lahoreu, shvaćamo da i nije on baš tipični svat. Umjesto da kao sav pošten narod on odmah po slijetanju kupi negdje bocu lozovače i krene tulumariti, prvo što će Jay kupiti kad stigne u Pakistan su dva pištolja. Još i prije toga ćemo vidjeti da on u svom ruksaku ne nosi rezervne gaće ili čarape, već ima nekoliko različitih putovnica i ostalih osobnih isprava, a kad u sljedećem dućanu kupi izolir-traku, situacija će postati još čudnija. Nakon što će rentati Jay jedan auto za polovicu puta pa će s drugim ispravama rentati drugi auto, već smo sigurni da nije on jedan od onih tipičnih svadbenih uzvanika koji se već do dolaska kod matičara, popa il hodže obloče kao mačak pa se ispovraća po mladenki ili zastavom punici izbije oko. O, ne. Jay ima puno opasnije i ozbiljnije namjere, koje ne bih otkrivao jer je to samo prvo u nizu iznenađenja koje nudi ovaj film premijerno prikazan na festivalu u Torontu u jesen 2018. godine.

Definitivno se pokazao "The Wedding Guest" kao ugodno iznenađenje i triler iznad svih očekivanja u kojem ćemo uz Jayja proputovati dobar dio Indije i Pakistana. Također, Patelov lik će doživjeti ovdje finu psihokarakternu transformaciju ili će nam se to samo učiniti pošto o njemu ne znamo gotovo ništa. Pomalo stilski ovaj film podsjeća na klasični američki film-noir, a mudro je Winterbottom osmislio ovu uzbudljivu i zanimljivu priču, dok je Patelu ovo bila možda i najbolja uloga još od ranije spomenutog "Milijunaša s ulice". Dobro je netko primijetio da Patelov lik ovdje podsjeća na lik tipičnog noirovskog antijunaka, žestokog, ali ipak ranjivog macho-mana, koji bi u nekim davnim vremenima i na nekim drugim paralelama i meridijanima savršeno odgovarao Robertu Mitchumu.

Primjedbe