WHAT'S EATING GILBERT GRAPE (1993,SAD) - 8,5/10



Šveđanin Lasse Hallström kao da se specijalizirao za gorko - slatke priče o životima autsajdera, ljudi s društvenih margina, koji žive duboko u provincijama i životi im se nisu razvili u onom smjeru koji su očekivali i kojem su se nadali, a "Što muči Gilberta Grapea" vjerojatno je njegov najpoznatiji film. Bio je to film u kojem je okupio možda i najperspektivnije glumce tadašnje američke mlađe generacije (Johnny Depp, Leonardo DiCaprio i Juliette Lewis), a scenarij je prema vlastitom romanu napisao pisac, scenarist, kasnije i redatelj Peter Hedges. Priču je on smjestio u jedan od onih uspavanih gradića američkog Midwesta, fikcionalnu Endoru u Iowi. Tipični je to postindustrijski gradić u kojem vrijeme kao da je stalo. Ne događa se ondje ništa zanimljivo, svi samo kao da čekaju kada će pobjeći odande, a u Endori kao da je zarobljen 24-godišnji Gilbert (Depp).

Gilbert radi kao dostavljač u lokalnoj trgovinici, koja također propada jer se u blizini otvorio trgovački centar, gdje su preselili praktički svi kupci, dok u dučanćić gdje on radi, i dalje dolazi tek nekoliko najupornijih i najvjernijih mušterija. Nakon što mu se otac posve iznenada i bez ikakvih objašnjenja ubio dok je on još bio dječak, Gilbert je ostao živjeti s morbidno pretilom majkom, nekadašnjom lokalnom ljepoticom koja sada izgleda kao da je za doručak progutala Jacquesa Houdeka, za ručak Ivanku Boljkovac, a za večeru Dreleta. Tu je i njegov mentalno hendipekirani mlađi brat Arnie (DiCaprio), nesretnik kojem su liječnici predviđali da neće doživjeti deset godina, a on bi upravo trebao proslaviti 18. rođendan. Pod istim krovom žive i njihove dvije sestre, starija Amy i tinejdžerica Ellen, a Gilbert osjeća kao da je potpuno zaglavio. Kao da je svjestan da ne postoji izlaz iz situacije i života u kojem se zatekao, tim više jer je on senzibilan mladić o kojem ovisi čitava obitelj, a posebno je za njega vezan mlađi brat Arnie.

Gilbert je zaštitnički nastrojen prema Arnieu, koji stalno upada u probleme, stalno se pentra po stablima i gradskom vodotornju, a u tajnosti on održava vezu s puno starijom udanom ženom Betty Carver (Mary Steenburgen). Ipak, učmalost i monotoniju mjesta pomalo će razdrmati dolazak djevojke po imenu Becky (Lewis), koja je sa svojom bakom na proputovanju Amerikom u kamperu, a u Endori su zaglavili jer im se pokvarilo vozilo. Iako je očito da postoji privlačnost između Gilberta i Becky, Gilbertova odgovornost prema obitelji i strah od novoga, što bi ga moglo izbaciti iz kolotečine s kojom se pomirio, kao da ga koči da se opusti i upusti u romansu te se otvori. Iako je "What's Eating Gilbert Grape" jedna od onih sentimentalnih, čak i predvidivih drama, to se u ovom slučaju ne može uzeti kao nedostatak, pošto je ova priča zbilja dirljiva i lako se poistovjetiti sa svim tim likovima.

I glumci su zbilja na visini zadatka, a posebno se to odnosi na tada 18-godišnjeg DiCaprija, kojem je ovo bila i uloga kojom je pokazao da ima potencijala postati ozbiljan glumac. Bila je ovo i prva uloga za koju je DiCaprio nominiran za Oscara, a uloga Gilberta bila je i jedna od tipičnih za Johnnyja Deppa u tom razdoblju. Bilo je to definitivno najbolje i najkvalitetnije razdoblje Deppove karijere, vrijeme kad je ovaj posrnuli glumac pažljivo i mudro birao uloge, što se definitivno ne može reći za godine poslije "Pirata s Kariba". Zanimljivo je usporediti karijere dvaju glavnih glumaca iz ovih filma, DiCaprija i Deppa i vidjeti koliko su se njihove karijere različito razvijale. Dok mudrim, promišljenim izborom uloga DiCaprio već godinama uživa status jednog od vodećih glumaca ne samo svoje generacije, nego uopće i praktički svaki film u kojem nastupi je hit, Depp se skoro pretvorio u vlastitu karikaturu. Ponekad mi ga je zbilja neugodno gledati u ovim filmovima novijeg datuma i u kojima nije ni blijeda sjena onog mladića sa sjajnom perspektivom iz 80-ih i prve polovice 90-ih godina prošlog stoljeća. 

Primjedbe