DOLEMITE IS MY NAME (2019,SAD) - 8/10



Iako Eddyja Murphija ni u kojem slučaju ne bih svrstao u neki čak i širi krug omiljenih mi glumaca, imao je ovaj američki komičar i svjetlih trenutaka. Doduše dosta je to bilo davno, prvenstveno osamdesetih i devedesetih, dok se nekog uspješnog, dobrog ili barem duhovitog njegovog filma iz ovog tisućljeća baš i ne mogu sjetiti. Mislim da mi je posljednji baš dobar film u kojem se Murphy pojavio bio "Bowfinger" iz 1999. godine u kojem su on i podjednako iščezli Steve Martin bili dvojac koji je snimao treš film. Slučajno ili ne, opet se potrefilo da kad je Murphy ubo ulogu da je to uloga u filmu o snimanju filmova, a ovaj puta on je utjelovio stvarnu osobu, komičara, pjevača, glumca i producenta Rudyja Rayja Moorea.

I definitivno je bila ovo uloga koja savršeno odgovara Murphyjevom karakteru i njegovo prenemaganje, pompoznost, ekstravagantnost i sklonost pretjerivanju ovdje su došli do punog izražaja. I to u pozitivnom smislu jer upravo takav je bio i gospodin Moore, koji je u povijesti ostao zapamćen po umjetničkom imenu Dolomite. Da situacija bude bolja, Moore je bio Murphyjev uzor u mladosti i ponajviše zahvaljujući njemu je i postao komičar, a snimanje biopica o ovom živopisnom tipu bio mu je životni san. Još 2003. godine Murphy je za pisanje scenarija angažirao poznati spisateljski dvojac Scott Alexander - Larry Karaszewski (Ed Wood, Narod protiv Larryja Flinta, Čovjek na mjesecu), a oni su se čak prije Mooreove smrti 2008. godine uspjeli naći s njim i čovjek im je ispričao brojne nepoznate detalje iz svog života. Kako to često biva, projekt je na neko vrijeme završio u ladici, sve dok se za njega nije zainteresirao režiser Craig Brewer (od onog što je prije radio zapamtio sam samo dobri Black Snake Moan). Za projekt se konačno zainteresirao i Netflix i snimanje je moglo početi, a rezultat svega je jedan od najboljih originalnih filmova ove streaming korporacije do sada.

"Dolemite is My Name" je lepršava, duhovita, otkačena biografska komedija - drama koja nas vodi u Los Angeles sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Moore je ondje stigao još pedesetih sanjajući da će postati zvijezda, no iako je snimio nekoliko glazbenih albuma i imao nešto komičarskih nastupa, baš se i nije proslavio. Zaglavio je on na poslu kao prodavač ploča sve do početka sedamdesetih kada je slučajno u razgovoru s lokalnim beskućnikom čuo razne proste i prljave priče i pjesmice o izvjesnom Dolemiteu. Vrlo brzo Dolemite je postao njegov novi alter-ego, postao je uspješni komičar u crnačkoj zajednici Los Angelesa i u ostatku Amerike. No, to mu nije bilo dovoljno pa je vrlo brzo sve što je zaradio u komičarskim vodama i na nastupima, odlučio investirati u snimanje filma o Dolemiteu, iako o snimanju filmova nije imao pojma.

Osim što je sama priča o ovom tipu jako zanimljiva, a i Murphy je zbilja dobar, "Dolemite is My Name" nudi i sjajan uvid u život crnačke zajednice u Americi sedamdesetih godina. Bilo je to vrijeme kada su vlasnici diskografskih i produkcijskih kuća shvatili i da američki crnci imaju novca koji im se može izvući iz džepa, no još uvijek nisu bili na čisto na koji način bi to postigli. Toga je i više nego svjestan bio i Moore, koji je sa svojim bezobraznim alter-egom dobroćudnog svodnika Dolomitea uspio pogoditi masovni ukus svoje zajednice. Dok masovna kultura koja se tada stvarala po ukusu bijelaca i za bijelu publiku, crncima uglavnom nije bila nimalo zanimljiva ni duhovita, Moore je sa svojim prljavim, prostim, uvredljivim, politički nekorektnim humorom (onakvim kakav je zapravo i danas najbolji i najsmješniji, dok ga još do kraja nije zaklala ta prokleta politička korektnost), uspio pogoditi.

Pa iako je imao velik krug obožavatelja, snimanje filma nije bilo nimalo lagan zadatak pošto svejedno niti jedna producentska kuća nije željela producirati njegovu eksploatacijsku ludoriju. Iako je bio uvjeren da će njegov recept koji je sadržavao eksplozije, automobile, kung-fu te pregršt golotinje bilo kad i bilo gdje, biti dobitna kombinacija, nitko nije želio stati iza njegovog filma. Doduše, vidjet ćemo u ovom filmu i zašto, no ovaj silno ambiciozni tip s klikerom za biznis do očekivane slave uspio je možda stići zaobilaznim putem i nešto kasnije no što je prvotno planirao, ali je svejedno uspio. "Dolomite is My Name" je jedan od onih pravih feel-good filmova i svojevrsni blaxploitation odgovor na "The Disaster Artista" i "Ed Wooda" i pravi hommage tipu koji je uz titulu kralja filmskog treša svojim djelovanjem zaslužio priznanje i kao kum rap glazbe. 

Primjedbe