DUBLIN MURDERS (2019,GBR) - 7/10



U pregdrađe Dublina 2006. godine vodi nas ova krimi serija snimljena u britansko - irskoj produkciji sastavljena od osam epizoda. U šumi u okolici glavnog grada Irske pronađeno je tijelo 12-godišnje djevojčice te je zadatak istrage ovog ubojstva povjeren mladim policijskim inspektorima Robu Reillyju (Killian Scott) i Cassie Maddox (Sarah Greene). Da situacija bude nevjerojatnija, na istom mjestu dvadesetak godina ranije ubijeno je također dvoje djece sličnih godina, a ta ubojstva nikada nisu razjašnjena i počinitelji nikada nisu pronađeni. I Rob i Cassie policajci su s prilično ozbiljnim traumama i mračnom prošlošću, a detalje ćemo malo, pomalo saznavati. Već prvo iznenađenje bit će saznanje da je upravo Rob bio najbolji prijatelj s dvoje djece ubijene 1985. godine i da je on svjedočio tom događaju, ali je zbog šoka i traume potpuno izgubio saznanje što se i kako dogodilo.

Još kao dijete, odmah nakon tragedije on je preselio u Englesku, gdje je promijenio identitet i nitko ne zna tko je zapravo on, a sada je uvjeren da je ubojstvo koje on istražuje povezano s ubojstvima otprije dvadesetak godina. Tim više jer je ubijena djevojčica kćer čovjeka koji je bio u ekipi koja je nekoć maltretirala njegovo društvance. I djeluje sve to kao tipični mračni, moderni krimić, pomalo u sve popularnijem nordic-noirovskom stilu, koji se iz Skandinavije počeo širiti i na ostale dijelove svijeta, prvenstveno baš u Veliku Britaniju. Fino to ide jer paralelno pratimo istragu ubojstava u sadašnjosti i u prošlosti, fino se grade te dvije povezane priče, naši istražitelji sve više i više psihički i mentalno propadaju i zastranjuju, njihove tajne počinju se polako razotkrivati, a tu su i makinacije oko zemljišta u čijoj blizini je pronađeno tijelo djevojčice. A onda odjednom, kao da smo iz jedne priče potpuno preselili u drugu i sve ovo ostavlja se po strani i kreće se u istragu nekog drugog zločina, pa se opet vraćamo na staro, a rezultat svega toga je dosta problematična i konfuzna priča.

Ispostavilo se da se ova serija krenula snimati po krimi romanima američko - irske književnice Tane French, koja je do sada objavila šest uspješnih i čitanih romana o dablinskom odjelu za ubojstva. No, problem je nastao što su se u prvu sezonu serije odlučile ugurati čak dvije knjige koje fabularno zapravo ne povezuje gotovo ništa osim istražiteljice Cassie Maddox. I to da su čak dvije različite priče utrpane u jedan koš ovdje se zbilja jako osjeti i scenaristički tim predvođen kreatoricom Sarom Phelps nije baš uspio to ispreplesti na očekivanoj razini. To je daleko najveći problem ove inače sasvim dobre i zanimljive serije u kojoj su obje priče koje pratimo zapravo korektne, intrigantne i dobre, no kao cjelina ipak to nije zaokruženo kako spada. 

Primjedbe