LA TERRA DELL' ABBASTANZA (2018,ITA) - 6,5/10



Blizanci Damiano i Fabio D'Innocenzio do sada su najpoznatiji bili kao suradnici na scenariju ponajboljeg talijanskog filma posljednjih godina "Dogmana", a složna braća konačno su snimila i svoj prvi dugometražni film. I opet je to gotovo pa tipična talijanska krimi drama, priča o dvojici mladića iz siromašnog predgrađa Rima i najboljih prijatelja još od osnovnoškolskih dana koji će zabrazditi u kriminalu. Mirko i Manolo su 18-godišnjaci koji pohađaju hotelijersko - turističku školu u Rimu i sanjaju kako će jednog dana postati barmeni, no njihovi će se snovi naprasno prekinuti kad jedne noći automobilom pregaze čovjeka. Nakon što su pobjegli s mjesta nesreće ne pruživši pomoć unesrećenom, shvatili su da bi im taj incident mogao biti prilika pošto će se ispostaviti da su ubili čovjeka koji je bio policijski doušnik i cinkario je lokalne kriminalce. Već dulje vrijeme za njim su tragali najopasniji lokalni gangsteri i neko vrijeme on se uspješno skrivao, sve dok nije završio pod Mirkovim i Manolovim kotačima.

Ovaj incident mlađahnom dvojcu poslužit će kao ulaznica u kriminalnu organizaciju. Doviđenja snovi o otvaranju kafića, tko bi se s tim zajebavao kad im se otvorila prilika da u kratkom roku zgrnu finu lovu dilajući drogu, podvodeći maloljetne prostitutke iz Albanije, Ukrajine i Poljske. I ubijajući. Prije nego što si rekao keks ova dva klinca postat će ubojice za kriminalnu organizaciju, a iako stilski, tematski i izvedbeno "Boys Cry" kako je preveden ovaj film za svjetsko tržište, izgleda identično kao mnogi slični moderni talijanski filmovi, ipak je posve očito da je to liga ispod najboljih sličnih ostvarenja. Nije to ništa što u pravilu već nismo vidjeli, realistična krimi drama o klincima kojima je jedino stalo u što kraćem roku zgrnuti što veću lovu, ma koliko to koštalo. Ima tu i pomalo nelogičnosti i neuvjerljivosti jer nema mi baš smisla da će tipovi koji do jučer nisu imali nikakve veze s kriminalom samo tako postati glavni egzekutori za kriminalnu organizaciju i ubijati kao da to već čine godinama.

Ipak, nakon nekog vremena će Mirkec i Manolo shvatiti da su zalutali u svijet kriminala i da bi im bilo pametnije da su se držali knjige i šanka, no jednom kada uđeš u takvo društvo, obično nema natrag. Ostali su mi njihovi likovi dosta neizgrađeni, posebno se to tiče Manola, no bez obzira na sve te mane i probleme, pokazala se " La terra dell'abbastanza" kao sasvim solidna krimi drama. Premijerno je film braće D'Innozenzio prikazan u Panorama sekciji festivala u Berlinu 2018. godine, a čak je dohvatio i četiri nominacije u izboru za talijanski film godine.  

Primjedbe