LEMON TREE (2008,IZR) - 8/10



Koliko god će ovo grubo ili ružno zvučati, situacija neprekidnog rata između Izraela i Palestine koja traje već dobrih 70 godina, nepresušno je vrelo inspiracije za tamošnje umjetnike, bilo da su to književnici ili filmski autori. Da situacija ondje nije toliko napeta i da ne postoji opasnost da će svakog dana opet eksalirati u novi oružani sukob, vjerojatno bismo ostali zakinuti za mnoge kapitalne romane (odmah mi na pamet pada veliki Amos Oz), ali i za brojne filmove. Gotovo pa se i ne mogu sjetiti nekog izraelskog filma koji se barem posredno i djelomično ne bavi ovom tematikom, a kako su umjetnici u pravilu humanisti i ljudi koji u svojim djelima traže rješenja sukoba i problema te teže pomirbi, i ne čudi da su svi ti filmovi u svom duhu antiratni, ekumenski i pomirljivi.

Upravo na taj način, antiratni i pomirljivi, najbolje bi se mogao opisati i film "Limunovo drvo", potresna priča za koju su režiser Eran Riklis i koscenaristica Suha Arraf bili nominirani za najbolji europski scenarij godine. No, iako je u središtu priče sukob oko parcele zemlje odnosno plantaže limuna između palestinske udovice i obitelji izraelskog ministra obrane, Riklis je uspio izbjeći klasično upadanje u zamku pretjeranog politiziranja, već se usredotočio na razvoj dvaju glavnih karaktera. Tako smo preko palestinske udovice i uzgajivačice limuna Salme Zidane (Hiam Abbas također je bila nominirana za europsku glumicu godine) te preko ministrove supruge Mire (Rona Lipaz - Michael) mogli spoznati sav besmisao ovog sukoba i kako bi se velik dio problema mogao riješiti uz dijalog i razgovor, a ne nametanjem vlastite volje od strane jačeg prema slabijeg.

Nakon što je postao ministar obrane, Israel Navon (Doron Tavory) je s obitelji preseljen u luksuznu kuću koja se nalazi na samoj granici između Izraela i zapadne obale koja je pod upravom Palestinaca. Naravno da sigurnosne službe danonoćno patroliraju njegovu kuću i posjed, u dvorištu je postavljena i osmatračnica sa stalnom stražom, a od susjedne parcele ministrovo imanje dijeli zid. S druge strane zida nalazi se plantaža limuna koju je Salmina obitelj uzgajala generacijama, no ta plantaža će se pokazati kao sigurnosna prijetnja za ministra i njegovu obitelj. Sigurnosne službe sugerirat će ministru krčenje plantaže pošto mu se kroz nju neometano mogu prikrasti potencijalni teroristi, ali udovica Salma neće to dopustiti samo tako. Iako je svjesna da su joj šanse minimalne, upustit će se ona u pravnu bitku kako bi sačuvala svoje limune u čemu će joj pomoći mladi odvjetnik koji će je zastupati pro - bono, a usput će se cijela ta priča pretvoriti u prvorazredni politički skandal za samog ministra.

Na ideju za snimanje ovog filma Riklis je došao prema stvarnim događajima i stvarnom incidentu otprije nekoliko godina kada je doista palestinskoj obitelji u čije se susjedstvo doselio izraelski ministar naloženo rušenje plantaže limuna. Iako je isticao kako mu nije bila namjera snimiti ispolitiziranu priču, već osobnu životnu dramu, naravno da se nešto takvo nije uspjelo izbjeći pa su i Izraelci i Palestinci imali brojne zamjerke na vlastiti prikaz. No, to uopće ne treba čuditi jer je Riklis iznimno kritičan prema obje strane koje zapravo i ne žele pronaći rješenje spora, koji u ovom slučaju simbolizira plantaža limuna, već kao da im je svima u interesu da ovakva grozna situacija potraje što je dulje moguće. Osvajao je ovaj film i brojne nagrade po svjetskim festivalima, a publika na svim stranama svijeta ovu zapravo univerzalnu antiratnu priču odlično je prihvatila, o čemu najbolje svjedoči nagrada publike na festivalu u Berlinu, gdje je "Lemon Tree" i premijerno prikazan.

Primjedbe