LIGHT OF MY LIFE (2019,SAD) - 7/10



Mlađi brat Affleck, Casey, napisao je, režirao, producirao i odglumio glavnu ulogu u ovoj postapokaliptičnoj, sumornoj, intimnoj drami, koja je premijerno prikazana u Panorama programu festivala u Berlinu. Iako priča "Light of My Life" dosta i tematski i stilski podsjeća na filmove kao što su "The Road" koji je John Hillcoat snimio prema kultnom romanu Cormaca McCarthyja ili nedavnom "Leave no Trace" Debre Granik, u svakom slučaju ovo je film koji zaslužuje pozitivnu ocjenu. Bez obzira što je dosta težak i što mu je tempo jako, jako spor (što se nekako i moglo očekivati s obzirom da Casey u pravilu i glumi u sličnim filmovima) i što je mlađi Affleck još jednom u izdanju u kojem smo ga nekako navikli gledati, no skriva "Light of My Life" u sebi nešto iskonsko, iskreno te je fina kritika današnjeg društva iako mu se radnja zbiva u potpuno drukčijim okolnostima, a ujedno je nježna i emotivna, iskrena priča o odnosu oca i kćeri.

Zbiva se radnja ovog filma u bliskoj budućnosti i to nekoliko godina nakon što je svijet pokosila misteriozna zarazna bolest. I dok su muškarci u sebi očito imali neki urođeni imunitet i njih ta moderna kuga nije pogodila, izbrisala je ona gotovo cijelu žensku populaciju. Jasno da se cijela civilizacija bez žena vrlo brzo raspala i da se gotovo isključivo muško društvo počelo vraćati na put prvobitne zajednice, no Casey Affleck jedan je od onih rijetkih očeva koji su imali tu sreću da je njegovo žensko dijete preživjelo. Njegova danas 11-godišnja kćer Rag jedna je od rijetkih osoba ženskog spola koje su preživjele, a kako bi je zaštitio i sačuvao, Otac je mora prerušavati u dječaka. Upoznajemo ovaj par tako dok oni lutaju napuštenim i zapuštenim predjelima i kako se niti na jednom mjestu ne zadržavaju predugo, a vrlo brzo shvatit ćemo i zašto. Izumiranjem žena svijet je postao daleko opasnije i nasilnije mjesto, a umjesto da u takvim okolnostima jedni drugima pomažu, ljudi su se gotovo počeli pretvarati u životinje i gledaju jedni na druge kao konkurenciju u borbi za preživljavanje.

Kroz cijeli film provlači se i više nego nelagodan ugođaj, sve je tu sivo i tmurno, a otac i njegova kći lutaju opustošenim i neprijateljskim predjelima i svijetom u kojem je najopasnije biti žena. Može se na ovaj film gledati i kao na alegoriju za današnje i dalje dosta maskulino društvo, a s obzirom da je i danas roditeljima sasvim sigurno djetetu koje tek treba ući u pubertet dosta teško objasniti i približiti ovaj ludi svijet, ovaj Otac ima još daleko težu zadaću. Kako klinki od 11 godina koja taman treba ući u pubertet objasniti da je ženstvenost opasna i da stalno mora biti na oprezu kako se ne bi odala. Onima koji imaju kćeri zasigurno ni u stvarnom svijetu baš nije ugodno kad shvate da se njihovo dijete iz djevojčice počne pretvarati u ženu s obzirom da su očevi ipak muškarci i znaju na koji način se ipak i dalje gleda na žene, no kako se nositi u situaciji kao što se našao ovaj Otac koji je svjestan da je njegova kćer ultimativna lovina. I koji je svjestan da je neće moći još dugo štititi i da neće trebati proći još puno vremena kad će ona biti ostavljena na milost i nemilost surovom svijetu.

Tako Affleck u jednoj sceni shvaća da je na njemu zadatak svoj kćer uputiti u fizičku transformaciju koju donosi pubertet pa iako sve to kreće i više nego neugodno i čudno s pričama o pticama i pčelama, ipak će uspjeti izvesti i tu zadaću. Iako je Casey Affleck jedan od onih glumaca koji me često živciraju i volio bih da postoji neki daljinski upravljač s kojim bih ga mogao ubrzati i natjerati da riječi izbacuje normalnim ritmom, ovaj puta to funcionira sasvim korektno i čovjek je više nego uvjerljiv. Sjajna je i klinka koja glumi Rag (Anna Pniowsky), djevojčicu koja želi naučiti što više o svijetu koji je okružuje i koja je svim silama odlučila preživjeti i opstati. Jasno da ova intimna postapokaliptična drama neće biti po svačijem ukusu, ne samo zbog dozlaboga sporog tempa, već i zbog toga što doista dosta podsjeća na gorenavedene filmove (čak imamo i neke flashbackove u kojima kao u "The Road" upoznajemo djetetovu majku koju je ovaj puta odglumila Elizabteh Moss), no oni okorjeli ljubitelji art - filma mogli bi u "Light of My Life" pronaći nešto za sebe. 

Primjedbe