LUMUMBA (2000,FRA) - 7/10



Vodi nas ova biografska povijesna drama u šezdesete godine prošlog stoljeća i u razdoblje kad je zemlja koja se danas naziva Demokratska republika Kongo konačno uspjela ishoditi samostalnost od belgijskih kolonizatora. Redatelj Raoul Peck (o kojem sam ranije nešto pisao kod dokumentarca "I Am Not Your Negro" pa da se ne ponavljam) s ovom velikom afričkom zemljom je bio i osobno vezan jer nakon što je njegova obitelj izbjegla s Haitija, upravo je u Kongu živio tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Bilo je to vrijeme kad je jednom od prostorno najvećih i mineralima najbogatijih afričkih zemalja vladao diktator Mobutu Sese Seko (koji je u međuvremenu i ime države promijenio u Zair), no u svom filmu Peck se bavi razdobljem uoči Mobutuove vladavine, kad je za prvog premijera ove države izabran čovjek po imenu Patrice Lumumba. Već u samom uvodu filma shvatit ćemo da se Lumumba neće najbolje provesti i njegova kratkotrajna epizoda na čelu mlade države završena je na brutalan način.

U svom filmu Peck se usredotočio na nekoliko mjeseci uoči stupanja na vlast i nekoliko mjeseci vladavine ovog političara, kojeg autor prikazuje kao čovjeka koji je imao volju i želju od svoje zemlje stvoriti modernu državu. Na početku filma imamo i dokumentarne fragmente iz razdoblja osamostaljenja Konga, a iako su Belgijanci formalno priznali nezavisnost ove države, jasno da je se baš i nisu željeli samo tako odreći. Ostalo je, doduše, malo nejasno u Peckovom filmu kako je Lumumba uopće izabran za premijera i trenuci do njegove inauguracije pomalo su konfuzni, kaotični i zbrzani te je u jednom trenutku on distributer piva, u drugom ga hapse, u trećem ga mlate u zatvoru, a u četvrom je već premijer. Potom se situacija narativno pomalo stabilizira i pratimo njegove napore da spriječi potpuni kaos i anarhiju u zemlji. Vrlo brzo nakon priznanja, pokrajine poput Katange su se, uz svesrdnu podrušku Belgijanaca, odlučile odcijepiti od Konga, što je dovelo do sukoba između Lumumbe, predsjednika Kasa - Vubua. Svoju je priliku iz prikrajka čekao Joseph Mobutu, koji će se kasnije preimenovati u Mobutu Sese Sekoa, a kojeg je za šefa predsjednikovog ureda imenovao upravo Lumumba.

Peckov je film premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 2000. godine, a "Lumumbi" se možda najviše može prigovoriti što se radnja doista razvija prebrzo, posebno za one kojima povijesno - politička situacija u Kongu početkom šezdesetih i nije posebno bliska i poznata. Također, posve je očito da je Peck primarno dokumentarist i on ovoj, za njega, iznimno važnoj i osobnoj temi prilazi na takav način te se prvenstveno usredotočuje na dinamiku odnosa između Lumbumbe i ostalih koji su se borili za vlast. I upravo je ta dionica filma daleko najbolja i najzanimljivija, kada se svi ti generalisimusi, političari i ostali bore za prevlast i kad shvaćamo da je samostalnost samo nešto što stoji na papiru, dok velike sile i dalje zapravo drmaju sudbinom ove afričke države, koja će se također pretvoriti u šahovsku ploču Hladnog rata između Amerikanaca i sovjeta. 

Primjedbe