QUICKSAND (2019,ŠVE) - 8/10



Iz Švedske nam stiže jedna prilično šokantna šestodijelna mini - serija kojoj je u središte priče možda i najpoznatiji američki izvozni proizvod. Nije to ni Coca cola, ni Ford Focus, a bogami ni McDonalds, već masovna ubojstva u školama i s jednim takvim započet će "Quicksand". Nakon pucnjave u srednjoj školi u predgrađu Stockholma, Djursholmu, jedina preživjela osoba bit će 18-godišnja maturantica Maja Norberg (izvanredna mlada švedska glumica Hanna Ardehn). Ova je djevojka odmah i uhićena kao jedina osumnjičenica za ovo jezivo nedjelo, a dok traje istraga i čekamo početak suđenja, preko flashbackova ćemo polako saznavati što se to dogodilo i što je to navelo jednu naizgled pametnu, talentiranu i ambicioznu djevojku iz fine obitelji na takav nezamisliv čin. Jer iako se od šoka ne sjeća događaja, Maja ni ne krije da je upravo ona ubila svog dečka, Sebastiana, tako da glavno pitanje tijekom postupka neće biti je li ona počinila taj zločin, nego zašto.

Snimljena je ova serija prema istoimenoj knjizi, koja je njenoj autorici Malin Persson Giolito donijelo nagradu za najbolji švedski krimi roman 2016. godine. Baš kao i u knjizi, priču je kreatorica serije Camilla Ahlgren, inače glavna scenaristica kultne dansko - švedske serije "Most" ispričala iz perspektive glavne protagonistice i stalno se preko flashbackova vraćamo u prošlost, ali i paralelno pratimo rasplet nakon njenog uhićenja. Svi dokazi na početku upućuju da je Maja zajedno sa svojim dečkom Sebastianom isplanirala masovni pokolj u školi, no ona uporno tvrdi da je i sama žrtva i da nije uopće znala što je njezin potpuno poludjeli dečko odlučio učiniti. Saznajemo tako kako se ovo dvoje mladih upoznalo i kako se Maja upustila u romansu s razmaženim mladićem, koji se vratio u Švedsku nakon školovanja u inozemstvu. Sebastianov otac je multimilijuner i odrastao je ovaj dečko praktički sa zlatnom žlicom među zubima, imao je sve što je poželio, osim ljubavi i pažnje.

Vrlo brzo on je sa svojim bogatstvom, jahtama, ludim zabavama i raskoši uspio impresionirati i zavesti Maju, no kako će vrijeme prolaziti saznat ćemo da je Sebastian potpuni sociopat s emocionalno - mentalnim poremećajima. Svo to bogatstvo i luksuz koji je imao od početka bili su samo nadomjestak za ljubav, a nakon što je njegov otac otjerao njegovu majku dok je Seb imao deset godina, odrastao je on praktički sam. Zato i ne čudi da je izrastao u razmaženog manipulatora, narkomana i bahatog sociopata, manijaka koji će se kao pijavica zalijepiti za ovu nesigurnu tinejdžerku. Bez obzira što će Maja nakon nekog vremena i sama spoznati da je Sebastian skupa sa sobom vuče prema dolje, neće se ona nikako uspjeti izvući iz ove toksične veze u kojoj će se Seb pretvoriti u pravog zlostavljača.

Najbolje bi se "Quicksand" moglo opisati kao karakternu studiju ove djevojke, ali ne samo nje, već i kao karakternu studiju cijele jedne generacije. Napravljeno je sve ovo zbilja kompleksno i na način da tjera na razmišljanje te se bavi jednom ozbiljnom problematikom. Situacija koju je naizgled gotovo ne moguće shvatiti i prihvatiti te s osobom s čijim je problemima apsolutno nemoguće suosjećati, uspjeli su autori ove serije napraviti na način da pokušavamo povjerovati u njenu priču i do samog kraja ostaje potpuno nejasno što se zaista dogodilo tog dana u školskoj učionici. Je li Maja doista suučesnik u ovom nezamislivom zločinu ili je i sama žrtva, ostat će potpuno otvoreno do posljednjih trenutaka zadnje epizode i scenaristički je ova naizgled rutinska krimi priča odrađena zbilja sjajno. Priča se gradi jako dobro, dubinski ulazimo u srž problematike, a svi aspekti cijele priče odrađeni su zbilja majstorski. Doista je do samog kraja nemoguće zaključiti kako će se sve ovo rasplesti i oni koji vole pametne, pomalo kontroverzne i kompleksne priče, sa "Quicksand" sigurno neće pogriješiti. 

Primjedbe