SCARY STORIES TO TELL IN THE DARK (2019,SAD) - 7/10



Nakon gledanja posve je očito da iza ovog simpatične i zabavne horor fantazije stoji Guillermo del Toro, koji je osim uloge producenta bio i jedan od kreatora priče po kojoj su kasnije braća Dan i Kevin Hageman napisali scenarij. U startu se čak i očekivalo da bi Del Toro mogao režirati ovaj film zasnovan na scary pričama za djecu Alvina Schwartza, no kad je osmislio likove i čudovišta koja će proganjati iste te likove, slavni Meksikanac se povukao i prepustio režiju Norvežaninu Andredu Ovredalu (Trollhunter). Iako se u početku pretpostavljalo da bi "Scary Stories" mogla biti klasična horor antologija sastavljena od nekoliko kraćih zasebnih priča, Del Toro i ekipa ipak su odlučili snimiti cjelovečernji film u koji će ubaciti likove i radnje iz više Schwartzovih priča. I pokazalo se to kao sasvim solidna odluka, a iako je ovo tipični američki horor s mladima i prvenstveno za mlade, osjeti se tu na trenutke i duh najpoznatijeg Del Torovog filma "Panovog labirinta". I to prvenstveno po monstrumima i čudovištima koji kao da su ispali iz Del Torovog demonarija odnosno njegove bilježnice u kojoj on već više od trideset godina črčka likove, ideje, skice i priče koje kasnije završavaju u njegovim filmovima.

Mogao bi se ovaj film opisati i kao jezivi prozor u horor žanr za mlade horor početnike i entuzijaste u kojem su obrađene mnoge klasične i tipične horor teme. Radnja se odvija 1968. godine u gradiću u Pennsylvaniji, gdje troje 16-godišnjih tipičnih mladih čudaka i otpadnika od ostale školske mase, za Noć vještica pripremaju spačku nešto starijem tipu koji ih godinama maltretira. Nakon što Stella, Auggie i Chuck doista i izvedu svoju spačku, utočište pronađu u drive-in kinu (gdje se upravo prikazuje Romerova "Noć živih mrtvaca"), a u pomoć će im priskočiti i koju godinu stariji lutalica Ramon. Svi će oni ubrzo završiti u kući na kraju mjesta koju svi smatraju ukletom. Ta je kuća nekoć pripadala bogatoj obitelji Bellows, koja je i osnovala ovaj gradić, a ondje se nalazi i knjiga strašnih priča koju je krvlju pisala djevojka po imenu Sarah Bellows. Kako je Stella veliki fan horora i sama je amaterska autorica strašnih priča, ona će ponijeti knjigu sa sobom, no ispostavit će se da pisanje ove knjige nije ni blizu završeno.

Knjiga će se tako nastaviti sama od sebe pisati krvlju i to svake večeri jedna priča, a glavni protagonist bit će netko od ove mladenačke družbe. Ono što se u knjizi napiše, odmah će se početi odvijati i u stvarnom životu, a onaj čije se ime spomene u priči, u pravilu se neće provesti dobro. U moru holivudskih horora kojima smo posljednjih godina doslovno poplavljeni i u kojem se nađe hrpetina đubra i smeća, "Scary Stories to Tell in the Dark" ističu se kao i više nego solidan sadržaj kojeg potpisuje žanrovski iznimno sposoban režiser. Odmah nakon "Trollhuntera" koji je u horor krugovima stekao kultni status, Ovredal se zaputio u Ameriku, gdje je prije nekoliko godina snimio također sasvim solidan horor "The Autopsy of Jane Doe", a već sada radi na nova tri naslova, od kojih će neke snimati u Americi, a neke u Norveškoj. 

Primjedbe