THE DAY OF THE JACKAL (1973,GBR) - 8/10



Nakon što je francuski predsjednik Charles de Gaulle u ožujku 1962. poslije više godina krvavog rata, priznao dojučerašnjoj koloniji Alžiru pravo na samoopredijeljenje, što su ovi vrlo brzo iskoristili i postali nezavisna država, mnogi su u Francuskoj bili nezadovoljni tom odlukom. Posebno se to odnosilo na one Francuze koji su živjeli u Alžiru, a oni su još tijekom alžirskog rata za nezavisnost organizirali paramilitarnu, terorističku organizaciju OAS. Nakon priznanja nezavisnosti Alžira, ova je organizacija planirala i izvesti atentat na De Gaullea, a umalo im je to i pošlo za rukom. No, nakon što su vođa atentatora pukovnik Bastien - Thiry i ostali urotnici uhvaćeni, OAS se sklonio duboko u ilegalu negdje u inozemstvu, a nije trebalo proći da se ta organizacija ugasi i da se svi glavni pohvataju. Stvarnim pokušajem atentata na De Gaullea počinje i ovaj politički triler koji je po bestselleru britanskog novinara, pisca i špijuna Fredericka Forsytha režirao Fred Zinneman (dobitnik čak četiri Oscara, a režirao je i klasike kao što su "Točno u podne", "Čovjek za sva vremena" ili "Odavde do vječnosti").

Nakon što taj pokušaj atentata prođe neslavno za članove OAS-a, ulazimo u fikcionalne vode i pratimo još jedan pokušaj atentata na predsjednika. No, OAS-ovci su ovaj puta osmisli posve drukčiji plan i za ubojstvo predsjednika odlučili su angažirati profesionalnog ubojicu. I to ne bilo kakvog, već tipa koji je najbolji u svom poslu, hladnokvnog Britanca koji je godinu dana ranije odradio podjednako delikatan zadatak ustrijelivši diktatora iz Dominikanske republike Trujilla (stari jarac, kako ga naziva Llosa u svojoj fantastičnoj knjizi "Jarčevo slavlje", doista je i ustrijeljen u svibnju 1961. godine, no jasno da ga nije ubio fikcionalni lik iz ovog romana / filma, već njegovi najbliži suradnici). Te su reference bile dovoljne da OAS doista i angažira ubojicu kodnog imena "Šakal", koji počinje planirati ubojstvo i pripremati se za njegovo izvođenje, no francuske tajne službe uspjele su doznati da se sprema atentat na predsjednika, tako da ni oni neće sjediti mirno.

Potpuno se "Dan Šakala" uklapa u akcijske trilere i krimiće u stilu "Francuske veze", kakvi su bili iznimno popularni u prvoj polovici sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovom filmu se nema što prigovoriti pošto je riječ o iznimno uzbudljivom i napetom krimiću, koji iz današnje perspektive možda djeluje arhaično, no svejedno je to žanrovski izvanredno izvedeno. Sve u ovom filmu funkcionira besprijekorno. Od sjajnog scenarija Kennetha Rossa (tipa koji kao da se ispraksirao za filmove snimljene prema Forsythovim romanima jer je poslije napisao scenarij i za "The Odessa File"), do uvjerljivih glumačkih izvedbi, sjajne scenografije i odabira lokacija, precizne režije i izvrsne montaže (za koju je Ralph Kemplen bio nominiran za Oscara). Sve ovdje djeluje gotovo pa dokumentarno precizno, a posebno je oduševljen ovim filmom bio slavni američki filmski kritičar Roger Ebert, koji je "Dan šakala" uvrstio na listu deset najboljih filmova snimljenih u 1973. godini.

Primjedbe