THE GOLEM (2019,IZR) - 5/10



Još jedna folk - horor priča koja je imala nevjerojatan potencijal, a tim je i veća šteta što smo od svega toga dobili zapravo ispodprosječan film od kojeg se definitivno ne samo moglo, već i moralo napraviti puno, puno više. Pokazao se "Golem" na kraju više kao mračna folk fantazija, nego kao klasični horor koji su po scenariju Ariela Cohena režirali braća Doron i Yoav Paz. U mnogo aspekata ovdje je nešto zapelo, a jedan od razloga je definitivno što su Izraelci odlučili "Golema" snimiti na engleskom jeziku, što je donijelo probleme mnogim glumcima tako da je to prvi veliki minus. Ni režija ovdje nije bila posebno impresivna, kao da su se Pazovi dodatno trudili uprskati scenarij koji im i nije bogznašto nudio, a iako se ovaj film predstavljao kao jezivi, frankenštajnovski horor, nije tu bilo puno toga hororičnog.

Hani Furstenberg glumi Hannu, litvansku Židovku čiju sudbinu upoznajemo 1673. godine. Iako je ono što prema današnjoj povijesnoj klasifikaciji nazivamo Novi vijek, stiglo već odavno, tek po tome što ljudi jedni druge ubijaju kuburama, a ne kopljima i mačevima, shvaćamo da je društvo ondje iskoračilo iz Srednjeg vijeka. Razdoblje je to u kojem vlada kuga, židovske zajednice strogo su odijeljene od domicilnog kršćanskog stanovništva koje na svoje susjede baš i ne gleda blagonaklono i uvijek su Židovi dežurni krivci kad se neko zlo dogodi. Tako će i u ovo seoce na području današnje Litve upasti bijesni susjedi koji će Židove optužiti da su ih prokleli i da će ih sve poubijati ukoliko od kuge ne izliječe kćer seoskog starješine. Hannin suprug je sin seoskog rabina, glavnog autoriteta, koji svom sinu savjetuje da se riješi žene pošto mu ona nije donijela nasljednika nakon što je njihov sin umro sedam godina ranije.

Iako ženama u to doba nije bilo dopušteno prisustvo na sastancima muškaraca, Hanna je svejedno uspjela proniknuti u tajne kabale, merkabe ili kako se već nazivaju te mistčne židovske vještine te je odlučila ona sudbinu svoje zajednice uzeti u vlastite ruke. Kako bi zaštitila selo, ona je uz pomoć drevnih knjiga i magije uspjela stvoriti golema, stvorenje koje iako izgleda poput dječaka starog kao njezin pokojni sin, ima natprirodne moći i sposobno je uništiti sve oko sebe. I dok će maleni golem krenuti u destruktivni pohod uništenja svega oko sebe, u središtu pažnje ostat će bizarna psihološka veza između žene koju je potpuno uništila smrt njenog stvarnog sina i stvora kojeg je ona zamijenila za svoje dijete. Nažalost, nije se po tom pitanju uspjelo nešto posebno izvesti jer "The Golem" se pokazao kao bizarni konglomerat psihološkog trilera o tugujućoj majci koja si je stvorila čudovišno zamjensko dijete i djetinjaste horor fantazije o klincu koji će potamaniti sve koji mu se nađu na putu. Ako treba i na posve bedast način. 

Primjedbe