THE KING (2019,SAD) - 8/10



Povijesni spektakl jedan je od onih žanrova koje u pravilu ne zaobilazim, a iako se posljednjih godina možda i ne snima toliko takvih filmova kao prije 15 ili 20 godina kada su Gibsonovo "Hrabro srce" i Scottov "Gladijator" izazvali pravu renesansu takve vrste filmova, i dalje se svako malo pojavi neki povijesni film vrijedan pažnje. U tu kategoriju definitivno spada i povijesna drama "Kralj", koju su Australci David Michod i Joel Edgerton napisali po nekoliko drama Williama Shakespearea koje nose zajednički naziv "Henrijada". Engleski kraljevi bili su česta tema slavnog engleskog dramatičara, posebno Henrik IV i njegov sin i nasljednik Henrik V, koji su vladali početkom XV stoljeća i prvi su engleski vladari iz kuće Lancaster, a sudbinom mladog kralja Henrika V pozabavio se i ovaj australski dvojac.

Iako su priču filma zasnovali prema Shakespeareu, (srećom) pa su se opredijelili za snimanje bez tipičnog dramskog govora u stihovima, već su priču ponajviše zamislili kao karakternu studiju mladog vladara. Nakon što je za vladavine njegovog oca Henrika IV u Engleskoj izbio potpuni kaos, dio plemstva se odmetnulo, a iako je svog starijeg sina razmetnog planirao preskočiti i krunu dodijeliti mlađem, spletom okolnosti Henrik V (mlada glumačka zvijezda Timothee Chalamet) je ipak postao kralj. Ovog mladića u ranim dvadesetima upoznajemo kao pravog jebivjetra, koji s ocem uopće ne komunicira, već većinu vremena provodi u društvu legendarnog vojnika Johna Falstaffa (fikcionalnog lika iz čak tri Shakespearove drame utjelovio je sam Edgerton) opijajući se i naganjajući žene sumnjivog morala po krčmama.

Cijela zemlja mladog Henrika V, za prijatelje Hala, poznaje kao bezveznjakovića nedostojnog krune, no vrlo brzo ovaj će mladić morati početi dokazivati da je sposoban biti kralj. Iako u početku nije oduševljen idejom preuzimanja krune, Henrik nakon pogibije mlađeg brata neće imati izbora. Nakon krunidbe neće imati puno vremena za zafrkanciju, tim više jer je i dalje u tijeku rat između njegove Engleske i Francuske, koji je povijest zapamtila kao Stogodišnji rat. Upravo rat s Francuzima i potencijalna pobjeda u ovom sukobu mogla bi biti ono što će Henrika V profilirati kao sposobnog vladara, no iako ovaj mladić baš i nije pretjerano oduševljen ratovanjem i žrtvovanjem svojih vojnika u besmislenim sukobima, ponajviše zahvaljujući igrama i igricama svojih savjetnika upustit će se u ovu ratnu avanturu.

Iako finih i raskošnih akcijskih scena srednjovjekovnog ratovanja ovdje ne nedostaje, "The King" se ipak od većine sličnh sadržaja razlikuje po tome što je u prvom planu baš ta transformacija nesigurnog, naivnog, čak i omraženog mladića u sposobnog i mudrog vladara kojeg će i plemstvo, ali i puk prihvatiti. Naravno da neće to ići samo tako jer tip koji je dane provodio u krčmama i u kurveraju, sada se mora isprofilirati i kao državnik i kao vojskovođa. Uz to, okružen je Henrik V i s brojnim savjetnicima, plemićima među kojima ima i puno onih koji mu rade o glavi i imaju neke svoje planove i u tom moru informacija i svakakvih savjeta, on će se morati snaći i pokazati svoju odlučnost, sposobnost, ponekad i beskompromisnost.

Michod (Animal Kingdom, The Rover, War Machine) se sam i prihvatio režije te je svoj zadatak odradio sasvim korektno, a mladi Chalamet je nakon "Call Me by Your Name" i "Beautiful Boy" još jednom potvrdio zašto ga se smatra jednim od vodećih glumaca mlađe generacije (rođen 1995. u New Yorku). U epizodnim ulogama pojavljuju se i Robert Pattinson kao groteskni francuski prijestolonasljednik, Ben Mendelsohn je stari kralj Henrik IV, a mlada novozelandska glumica Thomasin McKenzie, koje se sjećamo iz "Leave no Trace" je sestra mladog kralja, koja je udana za danskog princa. Oni koji vole ovakve povijesne sadržaje zasigurno neće promašiti s ovim filmom, koji je nakon premijere na festivalu u Veneciji i ograničene kino distrubicije kasnije, odmah završio na Netflixu. 

Primjedbe