THE SACRAMENT (2013,SAD) - 7,5/10





Još jedan niskobudžetni, nezavisni horor u odnosu na koji se mogu sakriti mnogi današnji generični hororčići s nemjerljivo većim budžetima, a i ovaj se puta potvrdilo da su ideja i talent daleko važniji od novaca, bar kad je u pitanju film. Mladi američki scenarist, redatelj i glumac Ti West (koji se u zadnje vrijeme više posvetio snimanju serija) priču za ovaj i više nego dobri found - footage triler - horor zasnovao je na stvarnim događajima koje danas pamtimo kao masakr u Jonestownu, tragičnom događaju iz 1978. kada je masovno samoubojstvo počinilo više od 900 pripadnika kulta koji je predvodio propovjednik Jim Jones. Pretpostavljam da je mnogima poznata ova tragična priča pa neću puno o tome, no West je fino osmislio svoju priču iako vrlo brzo postaje jasno da kult smješten negdje u tropima u koji će se zaputiti glavni junaci "The Sacramenta", neodoljivo podsjeća upravo na Jonestown.

Cijela priča kreće kad modni fotograf Patrick (Kentucker Audley) primi pismo od svoje sestre, bivše narkomanke Caroline (Amy Seimetz), koju nije vidio godinama i koja ga poziva da je posjeti u Župi Raj, utopijskoj zajednici koju je osnovao nekakav religijski lider. Nakon kratke istrage, Patrick je uspio otkriti kako su se članovi ove religijske zajednice / komune preselili na nepoznatu lokaciju u divljini na koju se može doći jedino helikopterom. Nakon što plan posjeta ovom misterioznom kultu Patrick otkrije svom prijatelju i reporteru na istraživačkom portalu Samu (AJ Bowen) i kamermanu Jakeu (Joe Swanberg), svi oni se odluče zaputiti na ovu lokaciju kako bi snimili dokumentarni film o ovoj intrigantnoj temi. Da se ondje nešto čudno događa shvate čim ih vozač helikoptera iskrca i upozori da sljedeći dan moraju biti na istom mjestu u određeno vrijeme, a još više upitnika nad glavom im se pojavi kad ih dočekaju naoružani zaštitari komune koji ih trebaju dopremiti do tamo još nekoliko kilometara kroz džunglu.

Za razliku od hipi komune kakvu su očekivali, shvatit će brzo ova tročlana ekipa da se ondje događa nešto čudno, a bez obzira što će ih svi članovi komune toplo dočekati i biti ljubazni prema njima, od samog početka bit će tu puno toga neobičnog. I doista, izgledat će ova bizarna zajednica kao idilična utopijska zajednica u kojoj svi žive mirno i skladno, a ubrzo će imati priliku ne samo upoznati šefa kulta kojeg svi "župljani" nazivaju Ocem (Gene Jones), već će Sam dobiti priliku i na ekskluzivni intervju s njim. Iako i nisam neki ljubitelj tih found - footage filmova u kojima pratimo događaje koji izgledaju kao da ih je snimao neki od likova iz tog filma, ovdje vidimo da i to može izgledati profesionalno, a ne da se sve cijelo vrijeme trese. Bez obzira što se priča razvija relativno sporo, West praktički od samog početka uspijeva razviti nelagodnu i zloguku atmosferu i vrlo brzo nam postaje jasno da se ovo baš i neće najbolje rasplesti, a nakon nekog vremena postaje još jasnije da je ova fikcionalna komuna ili kult potpuno temeljena upravo na Jonestownu. Imao je ovaj američki indie horor premijeru na festivalu u Veneciji, a u međuvremenu je dostigao i kultni status.

Primjedbe