VARGUR / VULTURES (2018,ISL) - 7,5/10



Nakon što je skupljao iskustvo režirajući kratke filmove i nekoliko epizoda uspješne islandske krimi serije "Trapped", Börkur Sigþórsson odlučio je da je stiglo vrijeme i za debitantski dugometražni prvijenac. "Vargur" odnosno "Vultures" na engleskom, a što bismo mi preveli kao lešinari, gotovo pa je tipična moderna skandinavska nordic-noir krimi priča koja i stilski i vizualno ponajviše podsjeća upravo na "Trapped", koji je osmislio možda i najpoznatiji islandski filmaš Baltasur Kormakur. No, ovo je jedan od najboljih i najzanimljivijih predstavnika nordic-noira u zadnje vrijeme, uzbudljivi i napeti triler koji se od dobrog dijela sličnih uradak razlikuje po tempu. I dok u dobrom dijelu filmova koji stižu sa sjevera Europe, autori znaju uzeti dosta vremena i priče se razvijaju dosta polako, kod Sigþórssona tih problema nema. U ekonomičnih sat i pol uspio je on smjestiti i više nego dobru priču o dva brata koja su se odlučila baviti kriminalom.

Jedan od njih, odnosno Atli, već odavno je u kriminalnim vodama te je već nekoliko godina ležao u zatvoru zbog dilanja droge. Nikako se on ne uspijeva izvući iz tog kriminalnog mulja jer odmah u startu saznajemo da su mu za petama neki opasni tipovi pošto im duguje ozbiljan novac na ime kockarskog duga. Erik je, s druge strane, naizgled uspješni korporativni odvjetnik, uglađeni tip i član visokog društva, koji je zapravo glava operacije krijumčarenja kokaina na Island s kontinenta. Kako bi kokain prokrijumčarili na Island, pronašla su braća mladu Poljakinju Sofiju, koja je prije polaska na put progutala nekoliko paketića s kokainom. No, problem će nastati jer po ulasku u Island, ova djevojka koja je poslužila kao mula ne može iz sebe izbaciti drogu koju je progutala u vakumiranim vrećicama. Nije to jedini problem jer je i policija uspjela ući u trag i saznala je za njihovu operaciju.


Okupio je Sigþórsson za ovaj film i sasvim solidnu glumačku ekipu i oni koji su pratili "Trapped" prepoznat će neka poznata lica, a tu je i danska glumica porijeklom iz Crne Gore Marijana Janković, koja je utjelovila policajku iz Srbije koja se iz nekih razloga zatekla kao djelatnica policijske postaje Reykjavik (kad već postoji međunarodna razmjena studenata i učenika, zašto ne bi bilo i međunarodne razmjene policajaca). Pokazao se "Vargur" na kraju kao i više nego pristojan triler koji bi trebao zadovoljiti potrebe poklonike tog žanra, a baš kao i u svim tim nordic-noirima koje smo imali prilike gledati, sve tu izgleda tmurno, mračno, tužno, besperspektivno, kao da se zbiva u Bocvani ili Gvineji Bisao, a ne na bogatom sjeveru Europe, zbog čega je valjda i ubačen lik mame dvojice braće, koja je ovisnica o heroinu. 
 

IMDB LINK

Primjedbe