AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR / TALES FROM THE GOLDEN AGE (2009,RUM) - 9/10



Prikaz života u kasnoj, već raspadajućoj fazi Čaušeskuovog komunizma osamdesetih godina glavna je tema praktički svih filmova novog rumunjskog vala iz prvog desetljeća ovog stoljeća, no vjerojatno nitko se tom tematikom nije bavio tako dobro kao Cristian Mungiu. Nakon što je dobio Zlatnu palmu u Cannesu za "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana", Mungiu se i u sljedećem filmu nastavio baviti problematikom života iza Čaušeskuove zavjese. Iako je dobar dio zapadnog svijeta bio i više nego svjestan kako je bio to rigidni, totalitarni i suludi režim, tek su filmovi rumunjskog novog vala stanovnicima svijeta ponudili nevjerojatan uvid u stvarni život prosječnih Rumunja u tom razdoblju. Zanimljivo je kako su se svi ti filmovi počeli snimati u trenucima kad se i u Rumunjskoj počela pojavljivati svojevrsna nostalgija za prošlosti i dobar dio građana isticao je kako se bolje živjelo u nekim prošlim vremenima.

Kako je izgledao život u tim "zlatnim" vremenima sjajno možemo vidjeti u ovoj crnoj komediji ili tragikomediji koja se sastoji od šest kratkih filmova koje je napisao Mungiu. Ovaj veliki rumunjski filmaš svoju je veličinu pokazao i na način što je priliku za režiju pojedinih epizoda dao i tada mladim rumunjskim filmašima, od kojih su neki, kao Constantin Popescu (Pororoca), kasnije napravili prilično uspješne samostalne karijere. Posve je jasno da je sam naziv filma "Priče iz zlatnih vremena" čista zafrkancija na račun nostalgije za Čaušeskuovim režimom jer i iz ovih šest kraćih ili dužih priča vidimo da tu baš i nije bilo mnogo toga za čime bi se trebalo žaliti. Iako u trenucima kad se sve ovo što gledamo u ovom filmu događalo to tamošnjim stanovnicima zasigurno nije bilo nimalo smiješno, iz današnje perspektive život u takvim uvjetima i u takvom nenormalnom režimu djeluje urnebesno. Ma potpuno apsurdno da je gotovo nemoguće za povjerovati da je tako doista izgledao život prije tridesetak godina.

Svaka od ovih šest priča bavi se pojedinim aspektom života u komunističkoj Rumunjskoj, a osim što djeluju nevjerojatno realistično i što u svim ovim epizodama nastupaju vjerojatno najbolji rumunjski glumci kao što su Vlad Ivanov, Teodor Corban ili Ion Sapdaru, sve ove priče su i urenebesno smiješne. Definitivno bih "Priče iz zlatnog doba" svrstao u sam vrh komedija snimljenih u 21. stoljeću, no ovo je prava komedija apsurda, tim smiješnija i tim urnebesnija jer su sve ove priče snimljene prema urbanim legendama i događajima koji se navodno stvarno zbili potkraj 80-ih godina. Jesu li se svi ovi događaji prikazani u ovom filmu doista stvarno i tako dogodili ili su to doista samo urbane legedne, manje je važno, no sve to izgleda kao da se zbilja moglo dogoditi. Na uvjerljivost priče bitno utječe i naturalistički, gotovo dokumentaristički stil snimanja, na što smo također već naviknuli kad je u pitanju rumunjski film tog doba, no ovaj je film ujedno i velika oda ljudskom duhu. Oda ljudskoj snalažljivosti, možda ne toliko inteligenciji koliko sposobnosti da se u potpuno nenormalnim vremenima i potpuno nenormalnim okolnostima snađu i pokušaju poboljšati život sebi i svojoj obitelji.

Tako u prvoj priči "Legenda u službenom posjetu" pratimo epizodu oko organizacije posjeta viskog partijskog dužnosnika zabačenom selu u rumunjskoj provinciji. "Legenda o partijskom fotografu" savršeni je primjer kako je izgledao taj poltronski, kukavički i ulizički svijet partijskih aparatčika koji su strogo pazili da van izađe samo savršen imidž voljenog vođe Čaušeskua, a "Legenda o prerevnom aktivistu" priča je o nadobudnom članu partije koji je dobio zadatak opismeniti čobane iz rumunjskih planina. Posebno su urnebesne "Legenda o pohlepnom policajcu", koji će za Božić dobiti svinju, no što s njom učiniti kad živiš u stanu, kao i "Legenda o prodavačima zraka" u kojoj će dvoje mladih ljudima doslovno prodavati zrak. Tu je i "Legenda o vozaču pilića", možda i najduža od svih šest priča o vozaču kamiona s pilićima koji će na neobičan način pokušati obrlatiti vlasnicu tipične komunističke gostione, no taj će mu se izvanbračni izlet obiti o glavu. 

Primjedbe