DRIVEN (2018,SAD) - 7/10



Već nekako po ustaljenom pravilu, gotovo u isto vrijeme pojavilo se više filmova u kojima se obrađuju sudbine i životi pojedinih stvarnih ljudi. I dok je doista nevjerojatno kako se sve do nedavno nitko nije dotakao i više nego filmskog života američkog izumitelja, playboya i varalice Johna DeLoreana, u manje od godinu dana pojavila su se dva filma o njemu. Prvo sam tako pogledao dokumentarni film "Framing John DeLorean", a evo sada i igranog filma o najpoznatijem skandalu vezanom uz tipa koji je sedamdesetih i osamdesetih bio pojam američkog sna. Doduše, DeLorean je u filmu koji je po scenariju Colina Batemana režirao ne pretjerano poznati Nick Hamm (scenarist i redatelj nedavnog Journeyja) zapravo sporedni tip, dok je glavni (anti)junak njegov susjed i prijatelj Jim Hoffman (Jason Sudeikis). Nakon što ga je FBI uhvatio s avionom punim kokaina, kako bi se izvukao iz zatvora, Hoffman je pristao raditi kao doušnik i obećao je federalcima u kratkom roku isporučiti neku puno veću facu.

S obitelji se ovaj klasični muljator i prevarant, tip koji u životu valjda nije radio ništa pošteno, doselio tako u ugledni kvart Los Angelesea, a sudbina će mu se osmijehnuti kad shvati da mu je prvi susjed upravo John DeLorean. Čovjek koji je 50-ih i 60-ih bio glavna zvijezda američke autoindustrije i koji je dizajnirao praktički sve najpoznatije moderne američke modele automobila i koji je živio više kao glumac ili pjevač nego inženjer. Nakon što je odlučio napustiti General Motors, DeLorean se bacio u dizajniranje i kreiranje superautomobila iz svojih snova (o svemu tome možete puno više saznati u dokumentarcu), a kako je ubrzo zapeo u financijske probleme, pokazat će se da su on i Hoffman zapravo bili osuđeni jedan na drugog.

I defintivno je "Driven" ili "Ukleta vožnja", kako vidim da su ovaj film u nas preveli, simpatičan i zabavan film, jedna od onih gotovo pa tipičnih kombinacija krimića i komedije u kojima se čak pomalo pervertira ono što bi se moglo nazvati američkim snom. Iako je ovo film snimljen prema stvarnim ljudima i stvarnim događajima, jasno da se baš sve ono što ćete vidjeti u ovom filmu i nije baš tako odigralo, a "Driven" je naišao na strašne kritike DeLoreanove obitelji i povijesničara koji se bave njegovim likom i djelom. No, bez obzira na to "Driven", koji je premijerno prikazan izvan konkurencije na festivalu u Veneciji 2018. godine, a potom i u Torontu (da bi stigao u pravu distribuciju moralo se čekati gotovo godinu dana), je jedan od filmova s kojim se ne može previše promašiti ako se traži bezazlena i light razbibriga. I to zasnovana na stvarnim ljudima i događajima. 

Primjedbe