EL LADO OSCURO DEL CORAZON (1992,ARG) - 7,5/10



Snimio je ovu poetičnu romantičnu, ali nadrealističku dramu argentinski filmaš i pisac Eliseo Subiela. Ovaj ne pretjerano poznati umjetnik jedan je od baštinika tipično latinoameričkog podžanra, magičnog realizma, a to se i više nego osjeti u ovoj neobičnoj priči o siromašnom pjesniku Oliveriu (Dario Grandinetti). Oliverio je siromašni pjesnik iz Buenos Airesa, koji zarađuje recitirajući svoju poeziju vozačima automobila koji se zaustavljaju na crveno svjetlo na semaforima ili pak pjesme trampi za šnicle, kotlete i rebarca u restoranu čiji vlasnik njegovim poemama snubi mlade dame. Oliveriovo društvo čine podjednako ekscentrični tipovi i boemi poput kanadskog kipara, a stalno on komunicira i sa Smrti, koja mu personificirana u ženu stalno sugerira da pokuša pronaći neki stalni posao. Uz to je i Oliverio i vješti zavodnik, koji stalno kupi djevojke i žene i odvodi ih u svoj stan i u svoj krevet, koji je zapravo portal u ništavilo iz kojeg iste te žene jednostavno nestaju.

No, sve će se to promijeniti kada se Oliverio zaljubi u profinjenu prostitutku Anu iz Montevidea, koja ga je fascinirala na prvi pogled, a uz to je i ljubiteljica i vrsna poznavateljica poezije. Oliverio je veliki ljubitelj žena, ne skriva on to, a uopće mu nije bitno kako one izgledaju i kakve su, već mu je bitno jedino da one mogu letjeti, a to je nešto što će doživjeti tek pri susretu s Anom. Postat će on posve opsjednut ovom misterioznom ženom koja je doživjela veliku tragediju za vrijeme vojne diktature u Urugvaju u kojem živi, kada se zbog neimaštine i nemogućnosti da prehrani dijete i odala prostituciji. Kako bi se što češće mogao nalaziti s njom i putovati iz Buenos Airesa u gotovo 600 kilometara udaljeni Montevideo, ovaj će romantičar i zavodnik koji odbija živjeti po tuđim pravilima čak potražiti i pravi posao.

Djeluje ova nadrealistična, magična romansa i više nego neobično, a to i ne čudi kad se zna da je Subiela scenarij napisao isključivo prema pjesmama južnoameričkih pjesnika kao što su Juan Gelman, Oliverio Germondo (po kojem je najviše i zamišljen lik glavnog junaka) i Mario Benedetti (koji se sam i pojavljuje u jednoj manjoj ulozi). Već samo po tome "The Dark Side of the Heart" ili "Tamna strana srca" je specifičan film, koji se bavi egzistencijalističkim temama i u kojem bi posebno mogle uživati one pjesničke duše. Osvojio je ovaj film brojne nagrade po festivalima, a potvrdio je i četiri od 13 nominacija u izboru za argentinski film godine. 

Primjedbe