HUEVOS DE ORO (1993,ŠPA) - 7/10



Bigas Luna možda ne uživa status kao njegovi sunarodnjaci Luis Bunuel, Carlos Saura i Pedro Almodovar za koje bi se moglo reći da su i svojevrsno sveto trojstvo španjolskog filma, no imao je i ovaj osebujni Katalonac svjetlih trenutaka. Počeo je on karijeru kao dizajner i slikar, a već sedamdesetih je počeo snimati kratke eksperimentalne filmove i već tada se predstavio kao autor s velikim zanimanjem za eroticizam, a u svojim je filmovima često istraživao i parodirao klišeje vezane uz španjolski identiet. Posebno se to odnosi na mačizam španjolskih muškaraca, koji je u prvom planu i u "Zlatnim mudima", satiričnoj drami koja uz prethodni film "Šunka, šunka" i kasniji "Sisa i mjesec" čini iberijsku trilogiju. Upravo je Luna prvi priliku u glavnim ulogama dao nekim od danas vodećih španjolskih glumaca kao što su Penelope Cruz ili Javier Bardem, a upravo je on taj gospodin sa zlatnim mudima iz naziva ovog filma.

Bardem je Benito Gonzalez, mladi i iznimno ambiciozni građevinar iz Mellile, španjolskog teritorija na sjeveru Afrike, čiji je san izgraditi najveću zgradu u zemlji. Nakon što ga djevojka ostavi zbog njegovog najboljeg prijatelja, Benito se odlučuje potpuno predati svojoj ambiciji i sve podrediti tome kako bi ispunio svoj san. Odlučuje on postati onaj stereotipni poduzetnik koji je spreman gaziti i preko leševa kako bi ostvario ambicije, a važan korak na putu bit će i ženidba s milijarderovom kćeri kako bi njegovim novcem realizirao svoj projekt. Sav svoj uspjeh on će pripisivati svojim sretnim, zlatnim, mudima, no pitanje je koliko će ta sreća potrajati i koliko će Benitova nezasitna ambicija koštati i njega samoga, ali i sve one oko njega. Sve će se to uskoro pretvoriti u potpunu katastrofu i njegov će se život pretvoriti u noćnu moru, a iskorištavanje i manipulacija ljudima, prvenstveno ženama, doći će na naplatu.

Prepun je "Huevos de oro" direktnih i simboličnih referenci na rad čuvenog španjolskog nadrealističnog slikara Salvadora Dalija, a iako se ova bizarna priča nikako ne može smjestiti u sam vrh španjolske kinematografije, izvrstan je primjer Luninog stvaralaštva. Nezasitni seksualni nagon i libido jedan je od glavnih pokretača ambicije ovg nezasitnog tipa, koji nikada nije zadovoljan i nikada mu nije dosta. Može se ova priča promatrati i kao svojevrsnu zafrkanciju na račun nevjerojatnog građevinskog booma u Španjolskoj osamdesetih i devedesetih, razdoblja kad se ona iz potpuno zatvorene i zaostale zemlje munjevito počela pretvarati u jednu od vodećih turističkih destinacija svijeta. Osim što je svoj talent ovdje potvrdio Javier Bardem (koji je prvu filmsku ulogu ostvario upravo u Luninoj erotskoj drami "Las edades de Lulu" u kojoj će Francesca Neri duboko uroniti u perverzno madridsko podzemlje), predstavio se tu i Benicio Del Toro, a tu su i Maribel Verdu te Maria de Medeiros.

Primjedbe