JT LEROY (2018,SAD) - 6/10



Još jedan indie film snimljen prema istinitim događajima i stvarnim ljudima, a ovaj puta u središnju pažnje jedan je fikcionalni lik oko kojeg se dignula velika prašina negdje na početku 2000-ih godina. Misteriozna osoba pod imenom JT LeRoy postala je iznimno popularna u američkim literarnim krugovima odmah nakon debitantskog romana "Sarah" iz 1999. godine. Situacija je bila tim zanimljivija jer nitko nije znao tko je taj pisac, posebno jer je on odbijao bilo kakve javne nastupe. Autorici tih knjiga Lauri Albert (Laura Dern), koja se skrivala iza pseudonima JT LeRoy, nakon susreta sa sestrom svojeg partnera Savannom (Kristen Stewart) na pamet je pala ideja da bi ona mogla glumiti JT-a. Savannah je tako na glavu nabila periku i šešir, na nos velike sunčane naočale i nakon prvih fotografiranja, krenule su one na cijelu turneju uspješno godinama obmanjujući sve oko sebe.

Uspio je redatelj i scenarist Justin Kelly, koji je po memoarima Savannah Knoop i osmislio ovaj film, okupiti i zanimljivu glumačku ekipu pošto uz Dern i Stewart imamo ovdje i Diane Kruger, Jima Sturgessa i udovicu Kurta Cobaina, Courteney Love, no nažalost nije ova biografska drama do kraja ispunila očekivanja. Iako je tematika vrlo zanimljiva i dva glavna lika su jako dobra, sve mi je to djelovalo nekako konfuzno, tim više jer posve očito da je poigravanje sa spolovima, ulogama i očekivanjima zamišljeno kao glavna okosnica priče. Jer fikcionalni lik JT LeRoy bio je zlostavljani tinejdžer beskućnik koji se predstavlja kao djevojka, a izgleda kao nekakv potpuno androgini lik za kojeg je teško dokučiti kojeg je spola. Kako danas živimo u izrazito političko korektnom vremenu kad je nepristojno pitati nekoga je li muško ili žensko, tako se i Savannah mogla provlačiti kao muškarac iako je bilo posve očigledno da je žena.

Dern je ostvarila još jednu kompleksnu ulogu u kojoj igra ženu koja ni sama ne zna što bi od sebe, koja nevjerojatno čezne za slavom i uspjehom, a kad joj se prilika i pruži ona se ne usudi eksponirati, već je odlučila stvoriti svojevrsnog avatara. Vidimo da ima Laura ovdje i više alter-ega, tako dok sa Savannom / JT-em ide na sve te evente, ona se predstavlja kao njezina britanska prijateljica po imenu Speedie, iritantna i pretjerana osoba koja pokušava pričati u JT-evo ime. Situacija će se dodatno zakomplicirati kad Savannu cijela ta situacija pomalo povuče i kad joj svjetla reflektora počnu goditi barem jednako koliko joj je cijela ta situacija i dalje groteskna i bizarna. Teško se odlučiti je li ovo bizarna, groteskna crna komedija ili gotovo pa tragična biografska drama, a imam dojam ni da se sam autor nije do kraja uspio odlučiti u kojem bi smjeru intonirao cijelu priču, tako da mi je sve ostalo pomalo nedorečeno, iako je potencijala svakako bilo.

Primjedbe