LA CHUTE DE L'EMPIRE AMERICAIN (2018,KAN) - 7,5/10



Denys Arcand jedan je od najpoznatijih kanadskih frankofonih filmaša, čija su čak tri filma bila nominirana za Oscara izvan engleskog govornog područja (The Decline of American Empire, Jesus of Montreal i Barbarske invazije koje su konačno i pokupile zlatni kipić), a iako je ovaj autor već u kasnim sedamdesetim godinama života, nastavlja on nizati jako zanimljive filmove. Upravo takva je ova humorna krimi drama prilično intrigantnog naziva (ovaj francuski naziv bismo mogli prevesti kao Pad američkog imperija) za koju je i većina kritike bila složna da mu je to najbolji film još od 2003. i famoznih "Barbarskih invazija". Iako se radnjom ne nastavlja ni na ovaj film, ni na "Decline of American Empire" iz 1986. godine, tematski su ove priče dosta povezane i slične, a ideju za nastanak "Pada američkog imperija" Arcand je dobio po stvarnim događaju u Montrealu 2010. godine.

Tada su dvije osobe ubijene tijekom pljačke butika u kojem su bande držale novac, a novac je pritom nestao te je Arcand odmah počeo razmišljati i istraživati što se to zapravo dogodilo. Počeo je stvarati hipotezu što bi s tolikim novcem učinio neki prosječni Kanađanin koji se slučajno ondje zatekao? Kako bi ga potrošio i kako bi taj novac utjecao na njegov život? Taj prosječni Kanađanin koji će se u ovom filmu naći u situaciji da samo zgrabi dvije vreće pune prljavog novca kriminalnih organizacija bit će 30-godišnji Pierre-Paul. Ovaj sramežljivi smotanac koji o svemu previše razmišlja i sve previše analizira i secira pravi je knjiški crv, koji unatoč dva doktorata iz filozofije radi kao dostavljač. Već u uvodnom razgovoru s djevojkom on ističe kako je inteligencija zapravo hendikep i da je u današnjem društvu zapravo određena prednost biti glupav i tupav te se pokušava prilagoditi.

On je jedan od onih koji stalno serinjaju da je novac uzrok svih problema u svijetu i da bi nam svima bilo bolje da novca nema, no nakon pljačke koja krene u potpuno pogrešnom smjeru, naći će se Pierre-Paul u situaciji da je krcat parama. Nakon što se gangsteri prilikom pljačke međusobno poubijaju, zgrabit će on dvije torbe pune kanadskih dolara, a poklopit će se to i s trenutkom da je iz zatvora upravo izašao najpoznatiji quebečki majstor za financijske malverzacije i pranje love. Nekako će se njih dva spojiti i taj tip postat će financijski savjetnik našeg vječito nezadovoljnog filozofa te će ga uputiti u sve tajne pranja novca, a ovu ekipu zaključit će i jedna elitna prostitutka. Iako sat vremena njezinog društva košta koliko Pierre-Paul zaradi za cijeli mjesec, kako je sad pun novaca, on će se zaljubiti vrlo brzo u nju, tim više kad shvati da si je umjetničko ime nadjenula prema liku iz Platonove knjige.

Osim što oprati nekoliko desetaka milijuna dolara nije nimalo lako, situacija je opasnija jer su im za petama opasni kriminalci koji traže novac nazad, ali i istražitelji koji stežu krug oko ove neobične skupine. Iako je jasno da je cijela ova priča pomalo naivna, bilo je ovo čak i iznad očekivanja jer ovo je jedan od onih filmova u kojem ćemo iz svih snaga navijati da glavni junaci zajebu sustav. Nemoguće je ne usporediti ovu zbilja simpatičnu priču s nedavnim "Laundromatom" Stevena Soderbergha, s bitnom razlikom što je "Pad američkog imperija" daleko, daleko bolji film. Uspio je ovdje Arcand savršeno izbalansirati i solidnu priču s pokušajem aktivizma i edukativnosti te uz korektan krimić, ovdje doista na jednostavan i slikovit način možemo saznati kako ti smradovi koji ionako imaju previše novca, isti taj novac peru i varaju države.

Trudi se Arcand biti angažiran i čak u tome uspjeva te fino vidimo ovdje koliko nejednakosti i koliko problema ima i zemlji poput Kanade, a dok su u filmu iz 1986. seks i pitanja seksualnosti bilo ono što su načeli i podijelili američki imperij, upravo je novac ono što će ga, po Arcandu, i urušiti u ovom filmu snimljenom 2018. godine. Jedno od pitanja kojim se bavi ovaj film je i je li sva sreća u novcu, kako novac može utjecati na prosječnog tipa koji se već pomirio sa činjenicom da ga nikada neće imati, ali i postoje li ljudi koji jednostavno nikada ne mogu biti sretni? Ima u ovom filmu puno utopije, nešto robinhoodovštine jer ova ekipa novac ne planira potrošiti isključivo na banalnosti i lagodan život, već ima veće planove kojima može pomoći cijeloj zajednici. Kao da pokazuje Arcand da se sustav koji je postavljen na način da bogati postaju bogatiji i da se novac raznim vrhunski osmišljenim kanalima i mehanizmima otima i izvlači, ipak može prevariti i podesiti ga tako da ta prljava igra nekada može funkcionirati u dobre svrhe. No, kada se tako nešto u stvarnosti doista počne događati, tada će zasigurno doista i propasti taj sustav koji je Arcand prozvao američkim imperijem. 

Primjedbe