LATE NIGHT (2019,SAD) - 7/10



Emma Thompson briljira u ovoj satiričnoj i ironičnoj, ali pametnoj komediji kao poznata voditeljica talk showa koji se emitira već desetljećima. Njezina Katherine Newsbury danas ima 56 godina i ona se istog formata drži od samih početaka, a iako se svijet oko nje potpuno promijenio, ona je ostala ista. Ne zanimaju nju ni društvene mreže, ni sve ostale blagodati modernosti, a užasno je živcira i smeta površnost i ispraznost te srozavanje kriterija kakvo si zbog gledanosti dopuštaju njezine kolege. Držala se ona od samih početaka visokih standarda, no kako visoki standardi i nisu nešto što prolazi što je cijenjeno u današnje vrijeme, s godinama je gledanost njene emisije počela kopniti, a sve će kulminirati kad joj predsjednica TV mreže obznani da do kraja godine mora povećati gledanosti ili leti iz svoje emisije. No, koliko god Katherine bila osoba koja drži do nekih kriterija, ujedno je i ona iznimno cinična žena koja uopće i ne poznaje svoje suradnike odnosno tim koji piše tekstove za njezin show. Život potpuno izvan doticaja sa stvarnošću počeo je dolaziti na naplatu, a kako bi izbjegla gašenje svog showa, Katherine će shvatiti da mora unijeti neke promjene ne samo u koncept emisije, već će se i sama morati promijeniti.

Kako bi emisiji udahnula novu svježinu, ona će svoj scenaristički tim pojačati djevojkom indijskog porijekla Molly (Mindy Kaling, američka scenaristica, komičarka i spisateljica koja je ujedno napisala i scenarij za ovaj film), koja je u ovaj svijet doslovno uletjela s ulice. Kako su u Katherininom spisateljskom timu bili isključivo muškarci, odlučila je ona zaposliti i ženu, a dojučerašnja radnica u tvornici kemikalija koja je oduvijek idolizirala voditeljicu se sasvim slučajno javila na oglas na posao. Jasno da će Molly u startu naići na nezadovoljstvo novih kolega, isključivo starijih bijelaca, a bez obzira na nikakva iskustva u svijetu komedije, njezini napori i njene nove ideje ubrzo će početi davati rezultate. Jasno da to neće ići samo tako jer je Emma Thompson jedna od onih okrutnih, naizgled potpuno hladnih žena kojoj je sve to fasada jer od nikog ne želi čuti istinu, a svi njeni suradnici je se toliko boje da im ni ne pada napamet biti iskren prema njoj.

Pokazala se ova komedija koja je premijerno prikazana u Sundanceu da bi je potom Amazon otkupio za rekordnih 13 milijuna dolara i kao fina društvena kritika i satira. Pametna i aktualna komedija koja je iznimno duhovita iako se na kraju nije uspjelo izbjeći proklizavanje u klasičnu američku patetiku i melodramatičnost, no ipak je to jedan od onih filmova u kojima se nešto takvo i očekivalo. Fino su ovom filmu Kaling i redateljica Nisha Ganatra otvorile i tematiku starijih žena u Hollywoodu i uloga koje su u pravilu namijenjene njima pa tako Katherine u jednom trenutku fino primjećuje kako Tom Cruise i danas s gotovo 60 godina može igrati tipa koji mlati mumije, dok njegovoj vršnjakinji ostaje samo da glumi mumijinu mamu. S obzirom da je Kaling, baš kao i njezin lik u ovom filmu, podrijetlom iz Indije i bitno se razlikuje od ostatka scenarističkog tima koji već godinama radi na skečevima za Katherine, može se reći za ovaj film da je jedan od onih u kojima vidimo kako različitost među ljudima i drukčije kulture i nasljeđa iz kojih dolaze, mogu biti nešto iznimno produktivno i donijeti nešto dobro i novo. 

Primjedbe