LOW TIDE (2019,SAD) - 7/10



Alan, Red i Smitty prijatelji su od djetinjstva koji žive u priobalnom, turističkom gradiću negdje u Jersey Shoreu. Od oka bih rekao da su u godinama kad su već završili srednju školu, no čini se da baš i nisu imali neke ambicije za nastavkom školovanja, već su ostali životariti u svome mjestu. Više od dosade i obijesti, nego iz stvarne nužde, ovaj trojac u ljetnim mjesecima provaljuje i krade iz kuća, vila i vikendica, a prilikom jednog takvog poslića, najsmotaniji od njih, Smitty, strgat će nogu prilikom bijega kad ih vlasnici uhvate na djelu. Dogodilo se to u najgori mogući trenutak jer je upravo preminuo lokalni 90-godišnji bogataš koji nije imao nasljednika, a ova ekipa uvjerena je da se ondje skrivaju neke zanimljive stvarčice. Pokazat će se da dečki nisu u krivu, a umjesto zgipsanog Smittyja kao trećeg člana bande angažirat će Alanovog mlađeg brata, Petera (Jaeden Martell, taj se klinjo u zadnje vrijeme pojavljuje valjda u svakom drugom filmu u kojem treba neki klinac, od Midnihgt Special, Ita pa do Knives Out i The Lodge).

Pronaći će braća u staroj kući na poluotoku do kojeg se može samo čamcem vreću punu zlatnika, no situacija će se zakomplicirati jer će ih na djelu uhvatiti lokalni policajac (Shew Wigham). Pronalazak blaga bacit će potpuno novu dimenziju na odnose u ovom društvancu i kao što to često biva kad se značajna količina novca nađe na putu, naći će se njihova prijateljstva na kušnji. Tim više jer jedan od njih, odnosno Red, djeluje kao nasilni sociopat, što ćemo vidjeti vrlo brzo kad on potegne nož na skupinu turista koji će se zateći u njihovoj blizini. S druge strane, Smitty je jedan od onih koji se ponaša kao krpelj i stalno se vuče za Redom, dok je Alan bacio oko na mladu turisticu koja je došla na ljetovanje u njihovo mjesto. Najmlađi od njih odnosno Peter djeluje daleko najodgovornije, najinteligentinije i najodmjerenije u cijelom ovom društvu, a također će vrlo brzo postati posve jasno da ova pustolovna coming of age drama pomalo na tragu "Gooniesa" ili "Stand by Me" koja će se pretvoriti u pravi triler, neće završiti dobro za sve njih.

Bio je "Low Tide" i debitantski dugometražni film mladog američkog filmaša Kevina McMullina, koji je sam napisao, režirao i producirao ovaj nezavisni film. Premijerno je "Low Tide" prikazan na festivalu u Tribeci, a definitivno se za ovaj i više nego solidan filmić može reći da je debi vrijedan pažnje. Iako nije to nešto posebno originalno jer sličnih priča o odrastanju, prijateljstvu, pohlepi, bijesu, ali i ljudskoj gluposti imali smo već priliku gledati više puta. No, uspio je McMullin sve to fino upakirati u nepretencioznu, jednostavnu, a opet nimalo površnu priču koju je smjestio u zanimljivo okruženje grada u kojem nema baš neke perspektive osim ljetnog galebarenja. Baš taj osjećaj manje vrijednosti, bijes i zavist prema vršnjacima koji u njihovo mjesto dolaze iz nekih većih i zanimljivijih gradova i koji su puno situiraniji, pokretač je svega. 

Primjedbe