OFFICIAL SECRETS (2019,GBR) - 8/10



Ugledni južnoafrički filmaš Gavin Hood (Tsotsi, X-men Origins: Wolverine, Ender's Game i Eye in the Sky) donosi nam uzbudljivu kombinaciju trilera i drame snimljenu prema istinitim događajima iz 2003. godine. Katherine Gun (Keira Knighteley) je prevoditeljica koja je već nekoliko godina zaposlena u britanskoj tajnoj službi (GHCQ) i bavi se presretanjem informacija. Vrijeme je to neposredno nakon napada Al-Qaide na Twin Towerse i američke invazije Afganistana, a pitanje je trenutka kada će Amerika i njezini saveznici krenuti na Irak. Američka diplomacija vrši snažne pritiske na članice UN-a, dokazi o oružju za masovno uništenje koje tamošnji diktator Saddam Hussein navodno posjeduje, pokušavaju se pronaći na sve načine. Iako Amerikanci pritišću, još uvijek nemaju dovoljno ruku u UN-u koje bi glasale za tu rezoluciju, a jedan memorandum iz američke sigurnosne službe (NSA) stići će i na Katharinein službeni mail.

U tom memorandumu izvjesni visokorangirani službenik NSA predlaže ucjenjivanje neodlučnih delegata u UN-u pojedinih zemalja kako bi glasali za invaziju na Irak. Iako je Katharine svjesna da je to iznimno povjerljiva informacija i da bi njeno puštanje u javnost moglo biti itekako opasno za nju i da bi mogla zaglaviti u zatvoru, ona je svjesna da je to informacija koju bi javnost morala saznati. Naći će se Katharine u velikoj dvojbi, postupiti građanski odgovorno i javnosti dostaviti strogo povjerljivu, ali važnu informaciju koja bi mogla biti presudna u odluci hoće li se Velika Britanija uključiti u rat ili će se praviti kao da ništa nije vidjela. Lako je za pretpostaviti da se Katharine ipak odlučila za ovo prvo i pustila je informaciju u javnost, a nakon što je u Observeru izašao članak o tome, jasno da je u cijeloj Velikoj Britaniji izbio ogroman skandal. Ujedno, Katharine će sebe i sve oko sebe dovesti u veliku opasnost jer bi po Zakonu o službenim tajnama (Official Secrets Act) mogla dosta dugo zaglaviti u zatvoru.

Danas nam je svima dobro poznato da su George Bush mlađi i njegovi jastrebovi invaziju na Irak izveli bez obzira na rezoluciju UN-a, a upravo je Velika Britanija bila glavni saveznik Amerike u invaziji poslije koje je nastao kaos čije se posljedice i danas itekako osjećaju. Snimljena je ova kombinacija političko - špijunsko - sudsko - novinarskog trilera i osobne drame u gotovo pa tipičnom holivudskom stilu, no jako se pazilo da se sve ono što se zbilja događalo, pokaže što preciznije i što realističnije. Posljednjih godina imali smo prilike vidjeti kako su prošli slični Whistlebloweri poput Juliana Assangea, Edwarda Snowdena ili Bradleyja / Chelsea Manning koji su u javnost pustili državne tajne za koje su smatrali da ljudi imaju pravo znati što se točno događa i koje se to, uglavnom loše za veliku većinu, odluke donose iza zatvorenih vrata. U središtu priče "Službenih tajni" upravo je priča o moralnosti, a slučajevi ne samo Katharine Gun, već i svih ostalih zviždača, postavljaju pitanje što je to važnije i čega bi se trebalo držati?

Bila je ovo i jedna od najboljih uloga za Keiru Knighteley u zadnje vrijeme iako ju je bilo pomalo čudno u modernom okruženju s obzirom da je u pravilu imamo priliku gledati pretežito u povijesnim filmovima. Filmovi s ovakvom špijunsko - obavještajno - novinarskom tematikom ionako visoko kotiraju na nekoj mojoj ljestvici žanrova, a ni ovom se stvarno nema što prigovoriti. Uz Knighteley je okupljena zbilja respektabilna glumačka ekipa koju predvode provjereni britanski glumci kao što su Ralph Fiennes, Matt Smith, Rhys Ifans i Matthew Goode, a Hood je uz pomoć supružnika Sare i Gregoryja Bernsteina i više nego korektno napisao scenarij prema knjizi "The Spy Who Tried to Stop a War" Marcie i Thomasa Mitchella. Premijerno je "Official Secrets" prikazan u Sundanceu, a riječ je o filmu koji se bavi iznimno važnom i aktualnom temom te je uz to snimljen na produkcijski visokoj razini. 

Primjedbe