OLIVER! (1968,GBR) - 7,5/10


 
Oliver Twist Charlesa Dickensa spada u uzak krug onih najekraniziranijih književnih djela i vjerojatno bi bilo nemoguće pobrojati sve filmske i televizijske adaptacije ovog legendarnog romana. Mladi sirotan Oliver i njegova nevjerojatna priča smještena u prvu polovicu 19. stoljeća i danas je jedan od najpoznatijih primjera socijalnog romana kojim je Dickens ujedno i satirizirao hipokriziju tadašnjeg vremena. No, Oliver Twist jedan je od vrhunaca svjetske književnosti jer je on i danas, gotovo dvjesto godina nakon što je objavljen, nevjerojatno aktualan i životan pa ne čudi što već godinama privlači mnoge. Pretpostavljam da je ovo jedan od onih romana koji su mnogi čitali i da se sjećaju kako je Dickens ondje savršeno kombinirao mračni i surovi realizam s nemilosrdnom satirom kako bi prikazao posljedice tadašnjeg prvog vala industrijske revolucije na Englesku prve polovice 19. stoljeća i kritizirao tadašnje zakone.

Već krajem 40-ih godina prošlog stoljeća David Lean snimio je do tada vjerojatno i najpoznatiju i najuspješniju filmsku adaptaciju Dickenskovog romana, početkom 21. stoljeća i Roman Polanski snimio je svoje viđenje Dickensove knjige, no ipak možda i najpoznatiju i najuspješniju filmsku adaptaciju ovog romana napravio je slavni britanski filmaš Carol Reed. Jednako koliko i Dickenskov predložak, Reedu i scenaristu Vernonu Harrisu kao inspiracija je poslužio istoimeni mjuzikl Lionela Barta, koji je početkom 60-ih bio veliki hit na londonskom West Endu. Reedova filmska verzija mjuzikla "Oliver!" osvojila je čak pet nagrada Oscar, među kojima i one za najbolji film i najbolju režiju, a Britanski filmski institut "Oliver!" je smjestio na 77. mjesto najvećih britanskih filmova svih vremena. Bio je ovaj film i veliki hit na kino blagajnama zaradivši tada sjajnih 77 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama i bio je sedmi najprofitabilniji film snimljen 1968. godine.

Iako je priča Olivera Twista vjerojatno svima i više nego dobra poznata, uspjeli su Harris i Reed ovdje udahnuti neku novu svježinu i dati poznatoj priči nešto novoga. Bez obzira što se glumački ansambl sastojao od ne pretjerano poznatih glumaca (među kojima je bio i Reedov nećak Oliver Reed, koji je kasnije izrastao u jednog od najpoznatijih britanskih karakternih glumaca i legendu čija je biografija prepuna suludih anegdota i situacija, ovo mu je bila jedna od prvih uloga, a čovjek je preminuo na setu "Gladijatora" i to nakon cjelonoćnog natjecanja u opijanju sa skupinom irskih mornara), uspio je Reed savršeno izbalansirati kasting, a mnogi su ga kasnije hvalili zbog sjajnog posla s djecom glumcima. Oscar kojeg je osvojio za režiju "Olivera!" bio je i jedini u karijeri za jednog od najomiljenijih britanskih redatelja starije generacije, koji je vrhunac karijere ipak imao krajem četrdesetih godina kada je snimio filmove "Odd Man Out", "Fallen Idol" i proslavljeni "Treći čovjek".

Primjedbe