OPHELIA (2018,GBR) - 6,5/10



William Shakespeare vječna je inspiracija svima koji se bave kazalištem, filmom i umjetnošću općenito i dok god će ljudi nastanjivati ovaj planet, zasigurno će se raditi djela inspirirana onime što je engleski majstor stvorio prije više od četiri stotine godine. "Hamlet" je jedna od njegovih najpoznatijih drama i vjerojatno dobar dio onih koji upisuju glumačke akademije sanjaju kako će im uloga danskog kraljevića jednog dana biti vrhunac karijere, no rijetki tek dobiju priliku da se okušaju u ovoj ulozi. Šansu da odglumi Hamleta ovaj puta je dobio mladi engleski glumac George MacKay, kojeg se sjećamo iz filmova kao što su "Kapetan fantastični", "Pride" ili "Marrowbone", no vjerojatno je i mladi Đorđe sanjao kako će jednog dana danskog princa odglumiti u nekim drugim okolnostima. Jer u ovom filmu koji je premijerno prikazan na Sundance film festivalu i za koji je scenarij napisala Amerikanka Semi Chellas, Hamlet je tek jedna od sporednih uloga.

Kao što je lako za pretpostaviti prema samom naslovu filma, u glavnoj je ulozi ovdje Hamletova ljubav Ofelija te je poznata priča ovaj puta ispripovijedana iz njene perspektive. Osim Shakespeareve drame, kao književni predložak ovdje je poslužila knjiga "Ophelia" američke književnice Lise Klein, tako da je priča koju zasigurno jako dobro svi znaju, uspjela dobiti na svježini. Ofeliju ovdje upoznajemo već kao djevojčicu bez majke, koju je kraljica Gertruda i Hamletova majka uzela k sebi kako bi ona bila njena dvorska dama. Izrast će Ofelija iz uplašene i nesigurne djevojčice tako u prekrasnu mladu damu, koja će zapeti za oko i šarmantnom princu, a njihova strastvena, ali skrovita romansa odvijat će se u vrijeme borbi za prijestolje i taman kad je Hamletov otac kralj ubijen. Prijestolja se dokopao tako kraljev brat Klaudije, kojem je glavni cilj riješiti se glavnog konkurenta u borbi za prijestolje Hamleta, a Ofelija će morati izabrati između vlastitog života i sigurnosti te prave i iskrene ljubavi.

Režije "Ophelije" se dohvatila australska režiserka Claire McCarthy, koja je uspjela okupiti zbilja impresivnu glumačku ekipu. Tako je Ofeliju utjelovila mlada britanska glumica Daisy Ridley, koju smo upoznali kao Rey u posljednjim epizodama svemirske pustolovine "Ratovi zvijezda". Vjerujem da će svima koji se Daisy sjećaju iz ovih filmova, biti malo neobično naviknuti se na nju u tipičnim srednjovjekovnim haljinama i u posve drukčijem okruženju, no izbor posve drukčije uloge od one koja je proslavila nekog glumca, u pravilu se znao pokazati kao dobra odluka. Vidjet ćemo kakva budućnost i kakve uloge čekaju mladu Daisy, koja je pokazala da se jako dobro snalazi i u šekspirijanskom okruženju, a da se jako dobro snalaze svuda već odavno su pokazali Naomi Watts i Clive Owen. Watts je ovdje odglumila ne samo kraljicu Gertrudu, već i njenu sestru blizanku, vješticu koja živi duboko u šumi i koja će ovdje odigrati bitnu ulogu, dok je u posljednje vrijeme pomalo izgubljeni Owen utjelovio podmuklog i izopačenog manipulatora Klaudija. Iako je dobrim dijelom ova priča već odavno jako dobro poznata, definitvno se uspjelo u nju udahnuti dašak svježine i standardna priča ispričana je iz ženske perspektive.

Primjedbe