THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL (2019,KOR) - 6,5/10





Još jedan i više nego solidan akcijski triler stiže nam iz Južne Koreje, a "Gangster, policajac i đavao" premijeru je imao čak na slavnom festivalu u Cannesu. Doduše, izvan konkurencije, no svejedno je ovom filmu koji scenaristički i redateljski potpisuje Lee Won-tae dana velika čast, a kako to već obično biva, Amerikanci su već otkupili prava za holivudski remake ovog filma. Jedan od producenata američke verzije trebao bi biti Sylvester Stallone (tek ćemo vidjeti hoće li stari Silvio za sebe odabrati neku od uloga), a odluka Amerikanaca da snime svoju verziju, gotovo uopće ne čudi jer je priča i u korejskom filmu gotovo pa tipično holivudska. Buddy - Buddy akcijske komedije već desetljećima su iznimno popularne u Hollywoodu, sjetimo se samo Mela Gibsona i Dannyja Glovrea u "Smrtonosnom oružju" ili Eddiea Murphyja i Nicka Noltea u "48 sati", a i ovdje imamo prilično netipičnu kombinaciju ljudi koji moraju surađivati.

Jang Dong-soo (Ma Dong-seok) je šef kriminalne organizacije i iznimno opasan tip koji kao od šale lomi kosti svima koji mu se nađu na putu. No, on će se naći na putu serijskom ubojici koji već mjesecima hara gradom i naizgled nasumično ubija ljude. Tako će jedne večeri, ni ne znajući da je Dong-soo opaki gangster, ubojica navaliti na njega, a nakon što se nabildani gangster uspije obraniti nasrtaja manijakalnog koljača, odlučit će iskoristiti sve svoje resurse kako bi doznao tko je taj koji se drznuo dirnuti u njega. U tome će mu pomoći policijski inspektor  Jung Tae-suk (Kim Mu-yeol), naizgled jedini u policijskoj upravi koji je uvjeren da imaju posla sa serijskim ubojicom, a ne nasumičnim i nepovezanim ubojstvima. Jasno da će biti to partnerstvo s figom u džepu jer i policajac i gangster pokušat će iskoristiti ovog drugog kako bi prvi došli do saznanja o ubojici i na svoj način se obračunali s njim. Policajac ga, jasno, planira uhititi i poslati na suđenje, dok gangster ima nešto drukčije planove i nešto okrutnije rješenje za krvoloka koji hara Seoulom.

Iako će u prvi trenutak nasrtaj manijaka na gangstera dovesti do obračuna među kriminalnim organizacijama pošto će Dong-soovi podčinjeni logično zaključiti da je na njega krenula konkurentska kriminalna organizacija, udruženim snagama gangster i policajac ubrzo će krenuti u lov. Pokazao se na kraju "The Gangster, the Cop, the Devil" kao solidan i uzbudljiv akcijski krimić koji i nije imao pretenzije biti nešto više od puke, doduše prilično krvave, zabave i razbibrige. Čak sam se pomalo iznenadio jer je, i više nego netipično za noviji korejski triler, radnja zapravo prilično jednostavna, čak i pomalo predvidiva, što je stvarno rijetkost, pa zato pogotovo ne čudi što su se Amerikanci tako brzo zagrijali za snimanje svoje verzije u kojoj bi Ma Dong-seok trebao ponoviti ulogu gangstera.

Primjedbe