THE SPY (2019,FRA) - 7/10



Sacha Baron Cohen već godinama je poznat kao možda i najveći majstor prerušavanja današnjice. Još od Ali G-ja, Borata i Brüne preko niza likova u "Who is America?", Cohen se prerušavajući i glumeći potpunog idiota vrhunski zajebava i ismijava ljudsku glupost, a i u ovoj mini-seriji snimljenoj za Netflix u francuskoj produkciji i (uglavnom) na engleskom jeziku, opet on ne može bez prerušavanja. No, ovaj puta, možda i prvi puta u karijeri to prerušavanje nije u svrhu zafrkancije i možda i prvi puta u karijeri Cohen je dobio zadatak odigrati jednu ozbiljnu ulogu. Cohen je ovaj puta dobio zadatak utjeloviti svog prezimenjaka Elija Cohena, špijuna koji je početkom 60-ih počeo raditi za izraelsku tajnu službu Mossad i uspio se infiltrirati u visoko sirijsko društvo te je godinama bio jedan od ključnih informatora za svoju zemlju.

Razdoblje od osnutka Izraela proteklo je u znaku konstantnih obračuna sa susjednim arapskim zemljama u kojima je Izrael izvojevao pobjede protiv daleko većih i mnogoljudnijih zemalja. I pedesete su protekle u stalnim ratnim napetostima, koje su eskalirale 1967. sa Šestodnevnim ratom u kojem je Izrael potukao Siriju, Jordan, Egipat i Irak te je proširio svoj teritorij. Baš uoči tog rata Cohen je dobio zadatak infilitriranja u Siriju i zadobivanja povjerenja tamošnjih visokih dužnosnika, a pod lažnim identitetom trgovca Kamela Amina Thaabeta on je u tome doista i uspio. Nažalost, posljednjih godina je već česta praksa da u uvodnim sekvencama krećemo od kraja priče i odmah u prvim minutama saznajemo kako će ovaj špijun završiti da bismo se potom vratili na početak priče.

Cohen je inače rođen u Egiptu u cionističkoj obitelji, a zahvaljujući tome što je izgledao kao Arapin, on je, između ostalog, uspio dobiti ovako delikatan zadatak. Iako ga u početku upoznajemo kao naizgled smotanog činovnika, on će vrlo brzo postati snalažljivi špijun. Želeći dokazati odanost domovini i vjerujući da se na taj način bori za svoju zemlju, Cohen je pristao na ovaj posao i ostavivši svoju obitelj, on je godinama pod lažnim identitetom živio na neprijateljskom teritoriju. Svo to vrijeme on je Izrael napajao ključnim informacijama iz susjedne Sirije, a uspio je za to vrijeme zadobiti povjerenje brojnih ključnih ljudi iz tamošnje vlade i vojske. I unatoč tome što je Cohenova životna priča i više nego zanimljiva i što je ovaj špijun zaista imao životnu priču koja je samo čekala da se prenese na film, nažalost ovo što smo na kraju dobili baš i nije u rangu s tom izvanserijskom pričom.

Nije "Špijun" ni izbliza jedna od onih serija snimljenih na vrhunskoj produkcijskoj razini i na trenutke je sve to izvedeno pomalo diletantski. Još jednom se pokazalo problematično to inzistiranje na dijalozima na engleskom jeziku, koji većini glumaca nije primarni jezik, a i onima kojima jest očito se natjeralo da pričaju sa snažnim arapsko - izraelskim naglaskom tako da je to često izgledalo prilično groteskno. I sam Sacha Baron Cohen je dosta groteskan i cijelo vrijeme sam nekako podsvjesno očekivao da će se početi zajebavati i uopće mi nije sjeo u ulozi svog prezimenjaka, bez obzira što je nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca u mini seriji. Autorski ovu mini-seriju potpisuje Izraelac Gideon Raff, čovjek koji se prvenstveno proslavio serijom "Prisoners of War" po kojoj je kasnije u Americi snimljen i više nego uspješni "Homeland", no dosta toga u izvedbenom smislu ovaj puta mi nije štimalo. I to je zbilja velika šteta jer "Špijun" je u nekim drugim okolnostima mogao biti top serija. 

Primjedbe