UNCUT GEMS (2019,SAD) - 9/10



Možda najbolji opis ovog izvanrednog trilera dao je poznati grčki redatelj Jorgos Lanthimos koji je istaknuo da je gledajući "Nebrušene dijamante" imao osjećaj da je to film Roberta Altmana, ali na nekom opasnom tripu. Već s prethodnim filmom "Good Times" braća Josh i Benny Safdie najavili su se kao nova forca u američkom nezavisnom filmu, a ovaj luđački triler u kojem inače nevjerojatno mi iritantni Adam Sandler djeluje kao ozbiljan glumac, definitivno spada u uzak krug najboljih američkih filmova snimljenih 2019. godine. "Uncut Gems" je jedan od onih filmova s nevjerojatno brzim ritmom koji gledatelja u priču uvuku odmah s prvom scenom i ne nude ni sekunde za predah, a gotovo 135 minuta koliko traje, proleti prije nego se čovjek okrene.

Priču su braća, kojoj je na scenariju pomogao česti suradnik Ronald Bronstein, smjestila u 2012. godinu u njujorški Diamond District, odnosno dio grada u kojem se nalazi najveća židovska zajednica koja se tradicionalno bavi i draguljarstvom. Jedan od tih je i Howard Ratner (Sandler), potpuno kaotični 40 i nešto godišnjak, vlasnik zlatarne, draguljarne ili kako se to već zove, koji je dužan novac na sve strane, ovisan je o kocki i klađenju, a za vratom su mu kamatari. Howard je jedan do onih tipova koji je spreman zavaljati i rođenu mater, stalno nešto kemija i izmišlja, uz suprugu i troje djece ima i puno mlađu ljubavnicu Juliju (Julia Fox, vjerujem da će ovu debitanticu posebno zapamtiti muška populacija) koju je smjestio u stan u središtu grada, a bez obzira što je u dugovima do grla on troši debelo iznad svojih mogućnosti. Po ulici ga zaustavljaju ljudi kojima je dužan, on stalno izmišlja neke nove fore kako bi po stoti put izmuzao novac, a najveći problem je što ozbiljnu svotu duguje svom šogoru Arnu, opasnom kamataru koji je na Howarda poslao svoje gorile.

Ipak, izgleda da bi se sreća konačno mogla nasmiješiti i Howardu jer upravo mu je ravno iz Etiopije stigao nebrušeni opal koji planira prodati na aukciji za najmanje milijun dolara. Na taj način riješit će se on svih dugova i barem nakratko dovesti život u red, no situacija će se potpuno zakomplicirati kad jedan od njegovih suradnika Demany (LaKeith Stanfiled) u njegov dućan dovede poznatu košarkašku zvijezdu Kevina Garnetta. Njegov Boston upravo u obližnjoj Philadelphiji igra utakmice playoffa NBA lige i Garnett zapne za opal, misleći da bi mu on mogao donijeti sreću. U zamjenu za prsten pobjednika NBA lige, Howard mu ga odluči posuditi na jedan dan, uz to uložiti suludu okladu na njegove Celticse i njegov učinak u utakmici. Problem će nastati što mu se nakon utakmice ni Garnett, ni njegov suradnik više neće javljati, a rabijatni kamatari prate ga u stopu, obitelj mu se raspada, uvjeren je da ga ljubavnica vara s nekakvim reperom, stalno mu dolaze neki novi tipovi kojima duguje novac, uvjeren je da ima rak debelog crijeva. A on se sve više i više zakopava i komplicira si situaciju.

Ne mogu baš reći da sam gledao previše filmova s Adamom Sandlerom jer su me (posebno) one njegove bedaste komedije totalno živcirale, no koliko se sjećam, ovo je daleko najbolja uloga u kojoj sam ga ikada vidio i čovjek je izvanredan, koliko god u to možda na prvu bilo teško povjerovati. Naravno da prvenstveno zasluge za ovakvu nevjerojatnu intenzivnu, luđački brzu i realističnu priču koja djeluje kao nešto što se stvarno i moglo dogoditi, ipak najveće zasluge pripadaju braći Safdie. Dečki su se s "Uncut Gems" potvrdili kao autori koji će vrlo brzo dobiti priliku i u Hollywoodu i kao dostojni baštinici velikih američkih filmaša poput već spomenutog Altmana ili Martina Scorsesea. I ovo je jedna od onih priča u kojima vidimo kako je pohlepa pogonsko gorivo mnogih, a želja da se što brže pokuša doći do bogatstva ne birajući sredstva ono je što pokreće svijet. Upravo takav je i Howard, zapravo posve tragični lik koji je očito precijenio svoje mogućnosti i sposobnosti, a život mu se raspada pred očima svih, no to ga uopće ne sprječava da nastavi raditi ono što najbolje radi, laže, vara, mulja do krajnjih granica. 

Primjedbe