ALLELUIA (2014,BEL) - 7,5/10



Fabrice du Welz iznimno je zanimljivi filmaš iz Belgije koji uživa u provociranju i šokiranju publike, a nakon izvrsnog horora "Kalvarija" iz 2004., upravo je ovaj mračni romatični triler s elementima horora najbolji primjer njegovog stvaralaštva. Film je to koji kreće kao priča o bizarnoj romansi između usamljene Španjolke Glorie (Lola Duenas), samohrane majke koja je završila u Belgiji i serijskog zavodnika i prevaranta Michela (Laurent Lucas). Gloria je introvertna usamljenica, nesigurna žena bez imalo samopouzdanja i samopoštovanja, koja je preko neke belgijske Iskrice dogovorila spoj na slijepo. Njenom veselju neće biti kraja kad se s druge strane stola pojavi privlačni, šarmantni, elokventni, elegantni, galantni i slatkorječivi sredovječni gospodin koji se predstavio kao trgovački putnik. Brzo će Gloria potpuno poludjeti za Michelom, a iako će svi signali već vrlo brzo ukazivati da s tim tipom nešto ne valja, neće se ona puno uzbuđivati.

Već prvog dana on će hladno od nje uzeti novac jer mu je taman usfalilo za neko poslovno putovanje, a iako će joj vrlo brzo postati jasno da ona nije jedina žena u njegovom životu, neće je to previše smetati. Pojavljivat će se on i nestajati, a pokazat će se da Michel zapravo i živi tako da zavodi i vara slične usamljene i ostavljene starije žene kojima lako može manipulirati i iz kojih može izvlačiti novac. Bez obzira što će Gloriji vrlo brzo postati jasno s kakvim bolesnim sociopatom i nepopravljivim patološkim prevarantom ima poslom, neće se ona moći riješiti opsesije i zaluđenosti Michelom. Pretvorit će se njihova veza u potpuno bolesnu i poremećenu simbiozu te će mu se Gloria ponuditi kao partnerica u sličnim zavodničkim prevarama i parazitiranju na naivnosti i želji za ljubavi drugih žena, obično starijih dobrostojećih udovica i rastavljenica. Zaputit će se tako ovo dvoje ljubavnika u smrtnosnu odiseju začinjenu seksualnim eskapadama, bolesnom ljubomorom i ekstrenim i suludim nasiljem.

Na kraju će si svatko morati postaviti pitanje tko je zapravo potpuni slabić u toj bolesnoj vezi, a s ovim šokantnim, nasilnim, brutalnim na trenutke i morbidnim filmom je Du Welz udahnuo potpuno novi život žanru koji bismo mogli nazvati i horor romansom. S obzirom da je priču motivirao stvarnim ljudima, odnosno poremećenom paru koji je krajem četrdesetih po Americi (a gdje drugdje?) ostavljao krvavi ubilački trag te je taj dvojac u Pop kulturi ostao zapamćen kao Lonely Hearts Killers, vjerujem da bi mnogi "Alleluia" mogli povezati s filmovima kao što su "Bonnie i Clyde", "Divlji u srcu" ili "Rođeni ubojice". No, ovo je još daleko ekstremije, šokantnije, jezivije i nevjerojatnije i to upakirano u stiliziranu postmodernistčku priču o očaju i bezgraničnoj odanosti. Potvrdio je ovim filmom Du Welz da je iznimno originalan i sposoban i scenarist, a posebno redatelj, koji majstorski gradi priču, a u svojim ulogama sjajni su i Duenas i Lucas. Film je to s mračnom poetikom, koji je premijerno prikazan na redateljskoj večeri u Cannesu, a osvojio je i četiri nagrade u izboru za belgijski film godine. 

Primjedbe