BAD TIMING (1980,GBR) - 8/10



Arta Garfunkela prvenstveno pamtimo kao polovicu legendarnog dueta koji je uz njega činio Paul Simon, no baš kao i brojni njegovi kolege glazbenici i on je imao neke izlete u glumačke vode. Vjerojatno najpoznatiji Garfunkelov izlet u filmski svijet bila je glavna uloga u psihološkoj drami / misterioznom trileru smještenom u Beč za vrijeme hladnog rata, koji je po scenariju Yalea Udoffa režirao avangardni britanski filmaš Nicolas Roegg. Ovaj Britanac čuven po neobičnom vizualnom i narativnom stilu i ranije je u svojim filmovima koristio poznate rock zvijezde poput Micka Jaggera (Performance) i Davida Bowiea (The Man Who Fell to Earth), a Garfunkel je ovdje američki psihoanalitičar Alex Linden. On je potpuno izgubio razum zbog puno mlađe misteriozne femme fatale, koja je u Beč stigla iz Slovačke Milene (Theresa Russell koja se u stvarnosti tijekom snimanja filma upustila u vezu s gotovo 30 godina starijim Roeggom, a poslije je glumila u još šest njegovih filmova).

Već u uvodnoj sceni Milenu je hitna pomoć dovezla u bolnicu jer se predozirala tabletama za spavanje, a istražujući što se zapravo dogodilo ovoj djevojci u ranim dvadesetima, bečki policajac kojeg je utjelovio Harvey Keitel shvatit će da je Linden nekako umiješan u ovaj slučaj. Kroz fragmentarne flashbackove polako ćemo saznavati kako se razvijala njihova priča, kako su se upoznali i kako je ovaj psihoanalitičar razvio neprirodnu opsesiju Milenom. Shvatit ćemo ubrzo i kako je on zapravo bio potpuni control freak, koji je snimao sve razgovore koje je vodio kako bi ih poslije analizirao. U središtu ove fragmentarne, rascjepkane priče bit će pitanje što se to dogodilo između ovo dvoje ljudi da je Milenu navelo na takav čin, a vrlo brzo bit će jasno da je bila to sve samo ne zdrava i normalna veza.

Ističe se "Bad Timing" po krajnje neobičnoj montaži, nelinearnoj naraciji i posve čudnom i bizarnom ugođaju, što zapravo i neće biti čudno za one koji poznaju Roeggovo stvaralaštvo. I prije no što je izašao, ovaj film je izazvao velike kontroverze, dobrim dijelom i zbog marketinške kampanje pošto ga je distributer promovirao kao "bolestan film koji su za bolesne ljude napravili isti takvi", a scenarist Udoff lik Lindena dobrim je dijelom zasnovao prema samom sebi pošto je i sam imao opsesiju bilježenja ponašanja i stavova svojih prijatelja i poznanika koje je potom analizirao. Odmah po izlasku, Roeggov film potpuno je polarizirao publiku i kritiku jer dok su ga neki opisivali kao remek-djelo, drugi su ga smatrali užasnim i negledljivim. To i ne čudi jer je Roegg uvijek bio autor koji se trudio provocirati publiku, držao se svog neobičnog stila, a i "Bad Timing" je tipični primjer njegovog stvaralaštva.  

Primjedbe