BARKING DOGS NEVER BITE (2000,KOR) - 8/10



Korejskog filmaša Bong Joon-hoa mnogi su zasigurno itekako zapazili zahvaljujući njegovom posljednjem filmu, potpuno zasluženo hvaljenom i nagrađivanom remek-djelu "Parazitu", no ovaj iznimni filmaš već dobra dva desetljeća snima izuzetne filmove. Od "Sjećanja na ubojstvo" i "Domaćina" preko "Majke", "Snowpiercera" i "Okje". No, u Bongovom prvom dugometražnom filmu koji je na svjetsko tržište stigao pod nazivom "Bakring Dogs Never Bite", a ima i alternativne nazive "A Higher Animal" ili "Dog of Flanders" može se pronaći i puno "Parazita" odnosno neke ideje koje je savršeno realizirao u svom do sada najuspješnijem filmu, načeo je i dvadesetak godina ranije. Već s prvim filmom Bong je pokazao da ga snimanje klasičnih žanrovskih filmova pretjerano ne zanima, već je on i u svom debiju potpuno isprepleo razne žanrove.

Možda najbolje bi se "Barking Dogs Never Bite" moglo opisati kao crnohumornu krimi socijalnu dramu u kojoj pratimo priču o nezaposlenom profesoru Kou. Ovaj nezadovoljni i nesretni tip živi u velikom stambenom kompleksu sa suprugom koja unatoč poodmaklom stupnju trudnoće i dalje jedina privređuje u njihovom kućanstvu. No, ono što ga još više iritira od situacije u koju je upao, osjećaja beskorisnosti i beznađa, to su psi iz susjednih stanova koji ne prestaju lajati. Kako bi doskočio toj maloj neprijatnosti, Ko će odlučiti oteti i likvidirati najiritantnijeg i najglasnijeg od svih tih pasa, no ubrzo će shvatiti da se riješio pogrešnog psa. Umjesto glasne čiuvavue on je za glavu skratio ši-cua koji zbog starosti i bolesti i nije mogao lajati, a još veći problem je što je djevojka koja radi u uredu koji se bavi održavanjem zgrada, ozbiljno krenula istraživati slučajeve nestanaka pasa.

I to je samo početak ove bizarne, crnohumorne priče u kojoj je odmah na startu napomenuto kako niti jednoj od životinja korištenih u filmu nije pala dlaka ni s glave ni s guzice, kroz koju je Bong također fino satirizirao i društvenu zbilju u svojoj zemlji. Bez obzira što s prvim filmom koji je snimio s minimalnim budžetom (dobar dio scena je snimljen u stanu u kojem je tada sam scenarist / redatelj živio) nije doživio poseban komercijalan uspjeh, ipak je dovoljno skrenuo pažnju na sebe da već za sljedeći film dobije puno ozbiljnija sredstva na raspolaganje. Svi koji su gledali njegovo prvo remek-djelo "Sjećanje na ubojstvo" (oni koji nisu, ne znam što pobogu čekaju) znaju na koji je način to rezultiralo, ali već i s prvim filmom Bong je pokazao da je autor s nevjerojatnim talentom, zanimljivim idejama i izuzetnim stilom. 

Primjedbe