OROK TEL / ETERNAL WINTER (2018,MAĐ) - 8/10



Posljednjih godina Mađari kao da su se ispraksirali u snimanju filmova čija je radnja smještena u razdoblje za vrijeme ili neposredno nakon završetka II svjetskog rata, a upravo u famozne četrdesete vodi nas i ova povijesna romantična drama koju je napisao i režirao Attila Szasz. Iako koncentracijski radni logor zasigurno nije prvo mjesto na koje bismo pomislili kad je u pitanju rasplamsavanje ljubavi, upravo ondje razvit će se veza između dvoje mađarskih folksdojčera. Za razliku od vjerojatno najpoznatijeg i najnagrađivanijeg mađarskog filma posljednjih godina "Saulovog sina", priča "Vječne zime" nije smještena u neki od zloglasnih nacističkih logora smrti, već u sovjetski logor smješten u ukrajinsku rudnu pokrajinu Donjeck.

Na samom kraju II svjetskog rata, početkom 1945. godine, Crvena armija je umarširala u Mađarsku, koja je baš kao i ustaška NDH, bila saveznica Hitlerove Njemačke. Naravno da osvetoljubivi sovjeti preko te male neprijatnosti nisu samo tako prešli, nego su iz osvete prema Nijemcima i svim njihovim saveznicima u radne logore poslali i velik broj Mađara. Prema podacima na Wikipediji u sovjetskim radnim logorima je po završetku rata završilo čak 600 tisuća Mađara, od čega i 200 tisuća civila, a trećina njih nikada se nije vratila svojim kućama. Upadoše cvenoarmijci tako i u selo u kojem je živjela glavna junakinja ovog filma, mađarska Nijemica Iren, čiji je muž bio pripadnik mađarske vojske koja se borila na strani nacista.

Pošto su u pravilu svi muškarci iz njenog sela milom ili silom pokupljena u nacističku vojsku, sovjeti su iz osvete po jednog člana svake obitelji odlučili poslati u logor. Grah je pao da iz Irenine kuće ondje završi baš ona, a skupa s brojnim drugim seljankama, gotovo sve folkdojčericama potrpana je u vagone za stoku pa ugodna vožnja 2000 km i pravac Donjeck i rudnici. Dočekali su te nesretnike tamo ne samo nevjerojatna zima, snijeg, okrutnost, izgladnjivanje, već i težak fizički rad u rudnicima od jutra do mraka, a pokazala se na kraju "Vječna zima" jednom od onih zbilja šokantnih i stravičnih priča kod kojih je prilično teško zamisliti kako je moguće preživjeti tako nešto. Baš kao i u nacističkim logorima, nesretnici koji su ondje završili potpuno su dehumanizirani i ukoliko su željeli preživjeti morali su postati posve druge osobe. Zaboraviti na svoje prijašnje živote, na obitelji, na sve što su imali i razmišljati samo o tome kako preživjeti sljedeći dan.

Kako bi uspjela u tome Iren će pomoći zarobljenik po imenu Rajmund, također mađarski folksdojčer, snalažljivi tip koji je vrlo brzo pronašao recept kako preživjeti u logoru i kako se i na takvom užasavajućem mjestu izboriti za mjesto pod suncem. Stravično je uopće i zamisliti što su sve ljudi morali raditi u ovakvim mjestima da bi preživjeli i kakve su to nezamislive sudbine, a pokazao se "Orok tel" kao pravo iznenađenje od filma. Vjerujem da snimanje ove potresne postratne priče nije bilo nimalo ugodno jer praktički svi ti užasi odvijaju se po zimi, na dubokom snijegu i na temperaturi koja se spušta i do 30 stupnjeva ispod nule. Prikazan je ovaj film na brojnim svjetskim festivalima (doduše ne na onima A kategorije, ali svejedno), osvojio je više od 20 nagrada, a vjerujem da bi "Eternal Winter" mogao zadovoljiti apetite onih koji vole ovakve istinite, potresne i emotivne priče. 

Primjedbe