PLACES IN THE HEART (1984,SAD) - 8/10



Ostavština vjerojatno najpoznatijeg, za mnoge i najboljeg američkog pisca Johna Steinbecka duboko je usađena u američku kulturu i temama koje je ovaj veliki pisac obrađivao, kasnije su se nastavili baviti i mnogi drugi. Jedan od njih je i američki filmaš Robert Benton, scenarist, kasnije i redatelj koji se često vraćao razdoblju poznatom i kao Velika depresija, a upravo tada zbiva se i radnja njegovog možda i najosobnijeg filma za koji je dobio i drugog Oscara za najbolji originalni scenarij nakon "Kramer protiv Kramera". Benton se i rodio početkom tridesetih za vrijeme Velike depresije i to u ruralnom dijelu Teksasa, u mjestu Waxahachie, gdje je i smjestio radnju "Places in the Heart". Nakon što joj suprug, lokalni šerif pogine prilikom jedne naizgled bezazlene intervencije, njegova udovica Edna Spalding (Sally Field koje se možda najbolje sjećamo kao mame Forresta Gumpa za ovu je ulogu osvojila drugog Oscara) ostat će sama s dvoje djece.

I to nije jedini problem jer ostala je ona gubitkom muža i bez izvora prihoda, a kako je njena kuća s imanjem pod hipotekom, izvjesno je da bi vrlo skoro mogla ostati bez svega i završiti na cesti. Čak joj predlažu da djecu pošalje rodbini jer će sličnu sudbinu teško izbjeći, a osim vremena velike ekonomske krize, opće nestašice, nezaposlenosti, gladi i neimaštine, sredina tridesetih i dalje je bila obilježena segregacijom. Ku Klux Klan sije strah po cijelom jugu i jugozapadu, a u dodatne probleme ona će se uvaliti kada odluči pomaći crncu lutalici Mosesu (Danny Glover). Iz zahvalnosti, on joj ponudi pomoć u sadnji pamuka na zemlji koju posjeduje, a Edna taj prijedlog prihvati nadajući se da bi na taj način mogla namaknuti novac za plaćanje kredita i izbjegavanja deložacije.

Ovo je jedna od onih tipičnih humanističkih priča o dobrim ljudima u olovnim vremenima, a "Places in the Heart" često se spominju i kao jedna od najtipičnijih i najiskonskijih američkih priča u koju je Benton unio i puno toga osobnoga. Uz spomenute Field i Glovera, okupljena je ovdje i zbilja izvrsna epizodna glumačka ekipa te su za sporedne uloge za Oscara bili nominirani i John Malkovich, Lindsay Crouse, a tu je i Ed Harris. Iako su se često ovom filmu prigovarali nepotrebni podzapleti u kojima između ostalog pratimo sudbinu Ednine sestre i njenog nevjernog supruga i da je potpunu pažnju Benton trebao posvetiti odnosima Edne, Mosesa i slijepog podstanara Willa (Johna Malkovich), svejedno je ovo jedna fino zaokružena i emotivna priča koja je zaslužila čak sedam nominacija za Oscara od kojih je dvije i potvrdila. 

Primjedbe