STRANGE ANGEL (2018-19,SAD) - 7/10



Nakon dvije sezone prikazivanja CBS je odlučio zaključiti ovu kvazipovijesno – biografsku dramsku seriju s elementnima fantazije i to točno u trenucima kada se činilo da bi nastavak priče mogao donijeti novu dimenziju. U zadnjoj sceni zadnje epizode druge sezone na vratima glavnog junaka Jacka Parsonsa pojavljuje se gospodin koji se predstavlja kao Lafayette Ronald Hubbard i postaje on novi podstanar luksuzne vile u Los Angelesu u kojoj se smjestila obitelj Parsons. No, do seobe u mondenu vilu trebat će proći cijela prva sezona jer neće samo tako lako mladi, briljantni i ambiciozni samouki znanstvenik Jack Parsons kojeg na startu upoznajemo kao običnog manualnog radnika u kemijskoj industriji stići do vile na kojoj bi mu pozavidjeo i Hugh Hefner. Lik Parsonsa (Jack Raynor) zasnovan je na stvarnom čovjeku, pioniru raketnog istraživanja koji je uz to bio i okultist i sljedbenik možda i najpoznatijeg okultista 20. stoljeća, Aleistera Crowleyja.

"Strange Angel" jedna je od onih serija u kojima se isprepliću stvarni događaji i stvarni ljudi s fikcijom i fantazijom i naravno da se u stvarnosti sve to nije odigralo baš onako kako je prikazano u seriji koju je kerirao Mark Heyman (koscenarist "Black Swan" Darrena Aronofskog). I nesumnjivo je bila ovo iznimno ambiciozna serija jer su među producentima recimo Ridley Scott te zanimljivi američki nezavisni filmaš David Lowery, koji je i režirao prve dvije epizode i udario temelje u stilu, izvedbi i tonu. Nekoliko epizoda režirao je i odlični Britanac Ben Wheatley, a u glumačkoj postavi imamo i Radu Šerbedžiju koji opet glumi nekakvog tipa s pidgeon english naglaskom (ovaj puta hvala bogu znanstvenika, ne nekog kriminalca). Iako je bila ovo jako ambiciozna serija koja je i po tematici i po ambiciji pokušala raketnim pogonom stići do zvijezda, ipak se negdje malo zagubila i skrenula s kvalitetne putanje negdje u orbiti.

Nije ovo bilo ipak ni blizu razine onog najkvalitetnijeg sadržaja koji američka televizijska produkcija nudi posljednjih godina, no nije to sada ni bilo toliko loše. S obzirom da mi je tema okultizma na filmu uvijek zanimljiva, očekivao sam da bi "Strange Angel" mogao biti i još malo provokativniji, subverzivniji, kontroverzniji, u čemu se donekle uspjelo u drugoj sezoni dok je prva ipak dosta tanka i po tome pitanju. To zapravo i ne čudi jer u prvoj sezoni zapravo tek ulazimo u svijet okultizma, Theleme, Agapea, Magicka ili kako se već sve ne nazivaju te Crowleyjeve ludorije u koje će Parsonsa, a potom i njegovu ljupku suprugu Susan (Bella Heathcote) uvući njihov novi susjed. Ovaj u početku naizgled tipični američki par tridesetih godina od ostatka okruženja razlikovat će se tek donekle po progresivnim razmišljanjima u moru konzervativaca koji ih okružuju.

No, kada se u susjedstvu pojavi misteriozni Ernest Donovan (Rupert Friend), Jack će sve više početi padati pod njegov utjecaj. Kako će se Jack sve više približavati susjedu i okultističkim učenjima, tako će mu sve bolje ići i na poslovnom planu. Njega i prijatelja iz djetinjstva Richarda Onsteda upoznajemo krajem tridesetih kako u vlastitoj radinosti pokušavaju konstruirati rakete koje mogu stići sve do Mjeseca. I dok je Richard tipični akademski tip, štreberčić koji sve radi po propisima, Jack je impulzivan, svojeglavi entuzijast i idealist koji nije imao formalno obrazovanje i za vrijeme Velike depresije morao je napustiti školovanje kako bi radio. No, svejedno je on izrastao u vrhunskog kemičara prepunog ideja, koji je uvjeren da će baš njih dvojica kreirati prvu raketu koja će doputovati u svemir. Uz velike muke izborit će se oni za financiranje svog projekta na kalifornijskom sveuličištu, a kada krene II svjetski rat angažirat će ih i američka vojska. Na kraju mi je cijela ova priča obrađena pomalo površno i ostao je donekle gorak okus jer se moglo tu još puno više izvući, no i ovako je "Strange Angel" bila zabavna i sasvim OK serija. 

Primjedbe