THE DEATH OF DICK LONG (2019,SAD) - 6,5/10



Naslovni junak Dick Long te Zeke Olsen i Earl White dugogodišnji su najbolji prijatelji koji imaju i svoj rock'n'roll bend i praše oni u nekakvom štaglju covere Nickelbecka i slične užase. Naravno da se njihova okupljanja u pravilu začine i s morem alkohola, travom, a pošto su oni stanovnici dobrog starog američkog juga, točnije nekakve vukojebine u Alabami, kakva bi to zabava bila da se sve to ne začini i pucnjavom iz lovačkih pušaka i nekom još imbecilnijom zajebancijom. No, jedna od tih vajttrešerskih veselica baš i neće dobro završiti i najdeblji kraj izvući će upravo gospodin Dick Long. Završit će on s jezivim ozljedama i dvojica prijatelja odlučit će ga samo ostaviti ispred hitne pomoći, a ubrzo će ovaj nesretni redneck ondje i preminuti. Što se dogodilo s Dickom, kakve je to fatalne ozljede zadobio, zašto ga njegovi kompanjoni nisu u bolnicu doveli kao čovjeka, a ne kao vreću krumpira, samo su neka pitanja koja ostaju visjeti nad glavom nakon ovih uvodnih scena.

Jasno da će se to bolesno klupko malo, po malo početi razotkrivati, a ono što se zbilja dogodilo dugom Dicku čak je i morbidnije i bolesnije od najbolesnijih ideja koje će vam možda pasti na pamet. Osim što im je u interesu da nitko ne sazna da je Dick bio s njima u noći kada je poginuo, Zekeu i Earlu još je važnije da se ne sazna razlog zbog kojeg je preminuo, a zahvaljujući valjda najnesposobnijim policijskim djelatnicima i djelatnicima koji izgledaju da su u ovu vukojebinu zalutali iz Života na vagi, nije nemoguće da im se ta želja i ispuni. I djeluje ovdje sve apsurdno, groteskno, imamo ovdje na dlanu onu najgluplju Ameriku, tipove koji glasaju za Trumpa i društvo koje kao da je ispalo iz onih memeova za američke južnjake. I ova je crno, ali baš crnohumorna krimi drama koju bi se moglo opisati i kao "Fargo" s mentalnom retardacijom, premijerno prikazana u meki američkog nezavisnog filma, Sundanceu, a redatelja "Smrti Dicka Longa" Daniela Scheinerta prije koju godinu mogli smo upoznati po jednom od najapsurdnijih filmova posljednjih godina, "Swiss Army Manu".

Doduše, Scheinert je taj film snimio zajedno sa svojim dugogodišnjim kompanjonom Danielom Kwanom, s kojim je u partnerstvu prije toga snimio pregršt video-spotova za razne bendove i solo izvođače. Scenarij za "The Death of Dick Long" napisao je pak Billy Chew, čovjek koji je i odrastao upravo u Alabami i tamošnje okruženje vjerojatno mu je jako dobro poznato. Jako su dobri i likovi Zekea i Eearla, dvije tipične ništarije s juga, pijani i napušeni redneci nesposobni za čuvanje ovaca nacrtanih na papiru, koji su smislili plan kako će se izvući iz ove problematične situacije. Naravno da ništa od toga neće ići po njihovom planu jer ovi su tipovi toliko glupavi da će se svakim trenutkom sve dublje zakopavati i svaki potez koji naprave vodit će ka novoj katastrofi. 

Primjedbe