SEA OF SHADOWS (2019,AUT) - 8/10



Vodi nas ovaj dokumentarac koji počinje kao klasični moderni environmentalistički film o još jednoj ugroženoj životinskoj vrsti, zapravo u svijet kriminala i šverca, meksičkih kartela i kineske mafije. Iako je režiser filma Austrijanac Richard Ladkani i kao zemlja podrijetla "Zemlje sjena" navodi se Austrija, radnja dokumentarca koji funkcionira kao najuzbudljiviji triler u cijelosti se odvija u Meksiku. Ondje ćemo saznati za priču o najmanjoj vrsti kita na svijetu, morskom sisavcu vaquiti, koji obitava isključivo u sjevernom dijelu kalifornijskog zaljeva. Kako saznajemo već u uvodu ovog filma, danas je preživjelo tek nešto manje od trideset primjeraka ove životinje i pitanje je dana kada će ljudi svojim aktivnostima istrijebiti još jednu životinjsku vrstu, a razlozi galopirajućeg nestanka ove životinje i više su nego bizarni i užasavajući.

Loveći mrežama jedno drugo morsko stvorenje, ribu totoabu, koja također obitava isključivo u kalifornijskom zaljevu, u mrežama završavaju i nesretne vaquite. Da situacija bude strašnija, totaba se masovno izlovljava isključivo zbog jednog njihovog unutarnjeg organa odnosno plivaćeg mjehura (swim bladder, valjda je to to). Taj mjehur na ilegalnom kineskom crnom tržištu postiže cijenu od čak stotinu tisuća dolara pa zato i ne čudi da se mjehur ove ribe naziva i kokainom mora. A gdje je kokain, tu su, jasno, i kriminalci i karteli, a tek toga u dobrom starom Meksiku ima na izvoz. Baš kao što smo naučili gledajući sve te filmove, dokumentarce i serije o krvoločnim meksičkim kriminalnim organizacijama, tako i organizacije koje se bave izlovom i švercom ove ribe funkcioniraju kao pravi karteli. Bez obzira što su u Meksiku svi i više nego dobro svjesni što se događa i provodi se tobože neka borba protiv kriminalnih organizacija, vidjet ćemo u ovom krasnom primjeru istraživačkog dokumentarca kako to izgleda.

U pravi rat za zaštitu izumiruće vrste uključit će se tako skupina istraživačkih novinara i privatnih istražitelja koji će si dati zadatak istražiti do u detalja na koji način funkcionira ova kriminalna organizacija i kako sve to zapravo izgleda. Baš kao i s kokainom, priča će krenuti od lokalne zajednice i ribara iz priobalnih meksičkih mjesta uz kalifornijski zaljev koji za jedan mjehur dobivaju po pet tisuća dolara, a završit će na crnom kineskom tržištu, gdje se jedan mjehur cijeni na čak stotinu tisuća dolara. I ovaj je dokumentarac sjajan primjer kako su države i strukture ne samo nemoćne, već i prilično nezainteresirane za stvarnim obračunavanjem s kriminalom i veliko je pitanje može li se nešto slično danas više uopće zaustaviti. 

Sličnu priču Ladkani je prije nekoliko godina snimio i o ilegalnom ubijanju slonova u Africi, čije kljove također završavaju na ilegalnom kineskom tržištu, no ova je priča još i šokantnija jer ekipa koja je organizirala izlov ove ribe zaista funkcionira kao klasična mafija. Premijerno je "Sea of Shadows" prikazan na festivalu u Sundanceu, gdje je dobio i nagradu publike u međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji, a baš kao i prošlogodišnjeg dobitnika Oscara u kategoriji dokumentaraca "Free Solo", i ovaj je otkupio "National Geographic" pa ga se može pogledati na tom kanalu. 

Primjedbe