ALPHA, THE RIGHT TO KILL (2018,FIL) - 6,5/10





Filipini su jedna od onih zemalja iz kojih vijesti rijetko stižu na naše meridijane, no pretpostavljam da su mnogi prije koju godinu uočili vijest o izboru za predsjednika te istočnoazijske zemlje populista po imenu Rodrigo Duterte. Duterte je na vlast stigao i zahvaljujući obećanju da će poubijati desetke tisuća kriminalaca i zaustaviti kriminal u roku šest mjeseci. Nešto slično provodio je i godinama ranije kao gradonačelnik trećeg po veličini filipinskog grada Davaoa, a tijekom kampanje je glasove skupljao na način da se hvalio kako je osobno ubijao kriminalce u svom gradu. Nakon što je uspio zgrabiti vlast, zaista je krenuo u rat protiv droga te je samo u prvih nekoliko mjeseci poubijano na tisuće dilera i svih onih za koje se mislilo da su dileri, a kad su ga Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava upozorili da to što radi baš i nije humano, on je hladno zaprijetio da će Filipine povući iz UN-a. Koliko su Duterteovi odredi smrti u ovih nekoliko godina zaista poubijali ljudi, nemoguće je pretpostaviti, a kako to izgleda rat protiv droga na Filipinima odlučio nam je pobliže prikazati poznati i nagrađivani filmaš Brilliante Mendoza.

Mendoza je već godinama prisutan na svjetskim festivalima, ali za razliku od svog sunarodnjaka Lava Diaza, također nagrađivanog autora i poznatog majstora slow cinema čiji filmovi znaju trajati i po pet ili osam sati, Mendoza se nekako više drži žanrovskih filmova, krimića i drama za koje vam, ne brinite, ne treba godišnji odmor kako biste ih pogledali. Dobio je Mendoza prije desetak godina u Cannesu i nagradu za najbolju režiju, njegovi filmovi često premijere imaju ili u Cannesu ili Veneciji, a filmom "Alpha: The Right to Kill" predstavio se na festivalu u San Sebastianu, gdje je dobio posebnu nagradu žirija. Zanimljivo je kako je upravo Mendoza režirao prvo godišnje obraćanje kongresu predsjednika Dutertea 2016. godine, a kako izgleda život na ulicama Manile i ostalih gradova sirovo i surovo prikazuje ovaj film.

U "Alphi" pratimo tako jednu od akcija policijskih specijalaca protiv dilera drogom. Meta policije je navodni šef možda i najveće kriminalne organizacije u Manili, a informacije o njihovim kretanjima i poslovima, mladom inspektoru Espinu isporučio je sitni kriminalac, diler i doušnik Elijah. No, ova je akcija vrlo brzo eskalirala u brutalno krvoproliće i izbio je pravi rat između policije i dilera u slamovima Manile, a prije no što su na mjesto obračuna stigli forenzičari i svi ostali, Espino i Elijah ukrali su torbu prepunu novca i droga. Ispostavit će se tako da je ovaj mladi policijski inspektor cijelu akciju pokrenuo samo kako bi se okoristio i financijski se obogatio, a ništa ne sluteći 19-godišnji Elijah uvalit će se u ozbiljne probleme pošto jedini on zna što se dogodilo s ruksakom. Snimio je Mendoza ovu akcijsku krimi dramu u klasičnom realističnom stilu, sirovo, s kamerom iz ruke i samo s prirodnim svjetlima, a izgleda sve ovo kao prava dokudrama. Kao da uopće i nije film, već stvarnost u kojoj je na iznimno upečatljiv način prikazao sav taj kaos koji je nastao ratom protiv droga te kao da nam samima ostavlja da zaključimo koji je zapravo pravi razlog lova na dilere.

Primjedbe